Nauka

WHO odobrio Johnson & Johnson vakcinu za hitnu upotrebu

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je za hitno korištenje vakcinu Johnson & Johnsona. Ovo je treća vakcina protiv COVID-19 koju su odobrili iz WHO.

Vakcinacija - Ilustracija

Za razliku od prve dvije Pfizera i AstraZenece, za vakcinu Johnson & Johnsona potrebna je samo jedna doza.

Ovo odobravanje pokriva upotrebu vakcine u svim zemljama koje pokriva COVAX sistem. Dan ranije, Johnson & Johnson vakcinu odobrila je Evropska agencija za lijekove.

Svaki novi, sigurni alat za borbu protiv COVID-19 je još jedan korak bliže ka kontroli pandemije”, rekao je u izjavi generalni direktor WHO-a Tedros Adhanon Ghebreyesus.

“Ali nada koju nude ovi alati neće se ostvariti ako oni ne budu dostupni svim ljudima u svim zemljama”, dodao je.

Američka uprava za hranu i ljekove odobrila je Johnson & Johnson vakcinu krajem prošlog mjeseca. Vakcina je također odobrena u Kanadi i Bahreinu.

Vodeći naučnik Johnson & Johnsona Paul Soffels rekao je ranije za Reuters da kompanija planira naredne godine da proizvede tri milijarde doza. Ranije su se obavezali da će do kraja ove godine proizvesti milijardu doza.

Jedna doza ove vakcine je 66 posto efikasna protiv korona virusa.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 44.000 volontera sprovedeno je na tri kontinenta i na više sojeva korona virusa.

Iz kompanije su također saopštili da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da jedna doza spriječava 85 posto teških slučajeva. Dio testiranja koje je sprovedeno u Južnoj Africi pokazalo je da je J&J vakcina efikasna samo 57 posto protiv soja koji se razvio u ovoj zemlji, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh