Zdravlje

OVO JE 5 NAJČEŠĆIH ZNAKOVA KOJI UKAZUJU NA AUTIZAM KOD DJECE: Ukoliko neki primjetite, stručnjak otkriva šta treba da radite!

Rana dijagnoza i intervencija su ključni.

Autizam je kompleksni neurobiološki poremećaj koji može imati različite manifestacije kod dece. Postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na prisustvo autizma kod mališana, a roditelji bi trebalo da budu upoznati sa njim, kako bi mogli da prepoznaju potencijalne simptome i potraže odgovarajuću medicinsku pomoć. Rana dijagnoza i intervencija mogu značajno poboljšati kvalitet života dece sa autizmom.

Prema terapeutu Konoru Mekdonahu, postoji pet znakova koji mogu pokazati da li jdete ima autizam. Mekdonah ističe da je važno napomenuti da se kod dece obično ne procenjuje autizam pre četvrte godine, ali da su ovi znaci važni za roditelje koji žele da budu svesni mogućih indikacija autizma kod svoje dece.Problemi u socijalnoj interakciji
Jedan od najčešćih znakova autizma kod dece je nedostatak interesovanja za socijalnu interakciju. Deca sa autizmom često imaju teškoće u uspostavljanju očnih kontakata, pokazuju smanjeni interes za igru sa vršnjacima. Oni teže razumeju i interpretaciju tuđih emocija i često deluju distancirano u društvenim situacijama.

– Na primer, deca koja više vole da se igraju sama, umesto sa svojim vršnjacima mogu pokazivati znake autizma – ističe Mekdonah,piše Srecna.republika

Ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja
Deca sa autizmom često pokazuju određene obrasce ponašanja koji se ponavljaju i koji mogu biti neobični. To može uključivati ponavljanje određenih pokreta, insistiranje na istim rutinama ili ritualima, preteranu reakciju na određene senzorne stimulanse poput svetlosti, zvuka ili dodira.

– Još jedan očigledan simptom autizma može biti stalno mlataranje rukom ili ljuljanje napred-nazad. Ovi obrasci ponašanja mogu biti indikacija spektra autizma kod dece uzrasta od 12 do 36 meseci. Takođe česta upotreba gestova kao što je klimanje glavom ili mahanje umesto verbalnog izražavanja može ukazivati na autizam kod dece – naglašava Mekdonah, a o tome piše i Daily record.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh