Nauka

NASA objavila prvi snimak iz kratera “Jezero” na Marsu

Američka svemirska agencija NASA objavila je prvi snimak nakon slijetanja rovera “Perseverance” na Mars, javlja Anadolu Agency (AA).

Mars - NASA

NASA je prije nekoliko dana objavila fotografije na kojima se jasno vidi površina Marsa.

Na roveru “Perseverance” ugrađeno je 25 kamera i dva mikrofona. NASA na Marsu trenutno ima tri svemirska rovera “InSight”, “Curiosity” i “Perseverance”.

Ovaj posljednji je u četvrtak sletio u krater “Jezero” i od njega se ponajviše očekuje u potrazi za odgovorima na pitanja o tragovima života na Crvenoj planeti.

Krater “Jezero” je ime dobio još 2007. godine. U Međunarodnoj astronomskoj uniji (IAU) su se odlučili za to ime zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod Jezera, u Bosni i Hercegovini.

 


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh