Nauka

Evropska unija odobrila Moderninu vakcinu protiv koronavirusa

Evropska medicinska organizacija (EMA) odobrila je upotrebu Modrnine vakcine protiv koronavirusa u Evropskoj uniji.

Vakcina - N1

Sada je potrebno da ovu odluku EMA-e potvrdi Evropska komisija i ona će postati druga vakcina, nakon Pfizerove, koja se koristi u EU.

Dosad se EU našla pod pritiskom s obzirom na to da je u nekim zemljama odavno u toku masovna vakcinacija dok se u Evropi zakasnilo izvjesno vrijeme jer se čekalo na odobrenje Pfizerove vakcine.

Prema dosadašnjim istraživanjima, Modernina vakcina je efikasna 95 posto i nisu pronađene nikakve ozbiljnije nuspojave tokom testiranja, prenosi “Klix“.

Bilo je nekoliko manjih reakcija, ali one su bile blage i manifestirale su se poput umora.

Modernina vakcina može se lakše skladištiti i ostaje stabilna na minus 20 stepeni do šest mjeseci, a u običnom frižideru do mjesec dana što nije slučaj sa Pfizerovom kojoj su potrebne znantno niske temperature, piše DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh