Nauka

Svi koji prime rusku vakcinu morat će da se odreknu ove dvije stvari: Dok se ne prime obje doze, ovo su pravila

Primaoci ruske vakcine Sputnjik V moraju da se suzdrže od alkohola prije i poslije imunizacije, rekla je juče šef Ruske službe za bezbjednost potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Koronavirus, vakcina - Thaildan Medical News

Savjeti Ane Popove sleijde preporuke potpredsjednice vlade Tatjane Golikove da se 42 dana izbjegavaju alkohol i imunosupresivi jer se vakcina daje u dvije doze sa 21-dnevnim razmakom, piše “The Moscow Times”.

“Unos alkohola mora da prestane najmanje dvije sedmice pre imunizacije”, rekla je Popova za ” Radio Komsomolskaya Pravda” pa dodala da bi primaoci trebalo da se suzdrže od alkoholnih pića “42 dana nakon prve injekcije”.

“Stvara se imunitet i o tome treba voditi računa”, dodala je pa apelovala na Ruse:

“Ako želimo da ostanemo zdravi i imamo snažan imunološki odgovor, nemojte da pijete alkohol”.

Rusi su među najvećim svjetskim potrošačima alkohola uprkos tome što je od 2003. zabilježen pad potrošnje.

Popova je savjetovala i da vakcinisani ne puše prije i poslije vakcinacije, jer duhanski dim iritira pluća i lsabi imuni odgovor.

Šef državnog istraživačkog centra Gasmaleja koji je razvio Sputnjik V rekao je da, iako ne treba piti alkohol prije i poslije primanja vakcine, “jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila”.

Vakcinacija je u Rusiji počela prošlog vikenda uprkos tome što je Sputnjik V još u fazi postregistracionih kliničkih ispitivanja radi utvrđivanja bezbjednosti vakcine.

Naučnici koji su razvili vakcinu kažu da je ona zasnovana na adenovirusu i da je 95 posto efikasna protiv virusa.

Stručnjaci procjenjuju da je oko 100.000 Rusa vakcinisano do sada, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh