Nauka

Jednominutni video – Doktor kaže da su ovo teorije zavjere o vakcini i odgovara onima koji vjeruju u njih

Vijesti o rekordnom pronalsku vakcina protiv kovida-19 prate brojne kritike, koje dr Bendžamin Janavej ocjenjuje kao teorije zavjere pa u u jednominutnom videu koji je objavio na Tviteru odgovora im naučnim činjenicama.

dr Bendžamin Janavej - Twitter

Vakcine se prave od inertnog ili mrtvog oblika virusa koji se vakcinom ubacuje u naše tijelo kako bi naša bijela krvna zrnca, odnosno njihov imuni sistem – mogla da razviju prirodan imunološki odgovor, tako da kada naiđu na pravi virus, uspiju da mu se suprotstave bez ikakvih simptoma. Na taj način se prekida lanac zaraze i smanjuje smrtnost miliona ljudi“, objasnio je britanski ljekar Bendžamin Janavej pa dodao:

Veza između vakcina i autizma i vakcina i Alchajmerove bolesti potpuno je opovrgnuta velikim studijama. U vakcinama nema mrtvih beba, komadića mrtvih beba ili komadića bilo čega drugog što bi vam moglo naštetiti. Sve to je izmišljotina“.

Prokomentarisao je i potencijalne rizike vakcinisanja:

Stvarni rizici od vakcina su: postoji jako mali rizik da dođe do anafilaktičkog šoka; rizik u slučaju da imate alergiju na neku hranu, mada će vas to sigurno pitati prije no što vam daju vakciju; rizik od lokalnog oštećenja tkiva (odnosno od uboda igle); i veoma mali rizik od većih oštećenja tkiva. Ali još jednom, ovo se dešava u izuzetno rijetkim slučajevima. Možda ćete dobiti neke blaže simptome poslije primanja vakcine, ali to je samo imunološka reakcija organizma, ali ne i virusna infekcija ili bolest.

Video pogledajte OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh