Nauka

Naučnici objasnili zašto je koronavirus opasniji od svih drugih virusa i koja grupa ljudi je najugroženija: “Nikada u stvarno dugoj karijeri nisam vidio ovako nešto”

Naučnici tvrde da je jedna od najopasnijih stvari u vezi korona virusa ta što može da zavara naše tijelo.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Naime, u ranim fazama bolesti dok se virus širi disajnim putevima i plućima, naš imuni sistem misli da je sve u redu.

“Ovaj je virus briljantan, omogućava vam stvaranje fabrike virusa u nosu, a osjećate se dobro”, objasnio je profesor Pol Lener sa Univerziteta u Kembridžu za BBC.

Količina virusa u našem tijelu dolazi do vrhunca dan prije nego što se pojave simptomi. Ipak, prije nego što Kovid-19 dođe do tačke da je ljudima potrebna hospitalizacija, potrebno je najmanje sedam dana.

Profesorka Trejsi Hasel sa Univeziteta u Mančesteru ističe da je Kovid-19 “šok za naš imuni sistem”. Naime, naš organizam nije “naučen” da se bori sa ovim virusom, što se može uporediti sa onim kada su Evropljani sa sobom u Novi svijet ponijeli male boginje što je imalo smrotnosne posljedice, objašnjava Hasel.

Baš zato dolazi do velikih problema kod starijih osoba. Izgradnja odbrambenog sistema od nule nije jednostavan zadatak za osobe u godinama čiji se imunitet usporava. Učenje borbe protiv nove infekcije zahtjeva puno pokušaja i grešaka imunog sistema. A u starijim godinama manje se stvaraju T-ćelije, temeljne komponente imuniteta, pa je teže pronaći one koji se mogu odbraniti od korona virusa.

Može da ostavi posljedice u čitavom organizmu

Uprkos tome što je Kovid-19 najčešće bolest pluća, on ubrzo počinje da utiče na cijelo tijelo.

Profesor Mauro Đaka sa King’s Koledža u Londonu naglašava da se Kovid-19 prilično razlikuje od bilo koje druge virusne bolesti na koju smo do sada navikli. Tako na primjer pluća, koja se mogu regenerisati nakon teškog gripa, ne reaguju na isti način nakon Kovida-19.

Virus isto tako utiče na zgrušavanje krvi. Zgrušavanje hemikalija u krvi je od 200, 300 do 400 posto više od uobičajenog kod nekih pacijenata s Kovidom, upozorila je Beverli Hant sa King’s Koledža u Londonu.

“Iskreno, u svojoj dugoj karijeri nikada nisam vidjela nijednu grupu pacijenata s tako ljepljivom krvlju”, dodala je.

Ovi faktori koji utiču na cijelo tijelo mogu da budu posljedica ćelijskih vrata kroz koja virus prolazi kako bi zarazio ćelije, odnosno takozvani ACE2 receptori, a nalaze se u cijelom tijelu, uključujući krvne sudove, jetru i bubrege, kao i pluća.

Još jedna zabrinjavajuća činjenica je i uticaj Kovida-19 na gojazne ljude, kod kojih se povećava rizik od intezivne njege ili čak smrti.

“Njegova jaka povezanost s gojaznošću nešto je što nismo vidjeli kod drugih virusnih infekcija. Kod ostalih bolesti pluća, gojazne sobe često se bolje oporavljaju”, istakao je Stiven O’Rahli sa Univerziteta u Kembridžu i dodao da gojazni imaju i viši nivo upale u tijelu, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh