Nauka

Šta kada neko kihne ili zakašlje se pored vas, a bez maske je? Vodeći stručnjak otkrio laku metodu koja može da vas zaštiti od infekcije

Vodeći stručnjaci širom svijeta nisu optimistični – očekuju da ono najgore tek slijedi.

Virusna zaraza - Nezavisne.com

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rober Redfild je čak naglasio da će “jesen i zima biti jedno od najtežih vremena koje će iskustiti američko javno zdravstvo“.

Upravo zato, ljekari i naučnici stalno pozivaju na ličnu odgovornost kako bi bar malo doprinijeli smanjenju širenja ovog virusa. Pranje ruku, nošenje maske i fizička distanca su tri zlatna pravila za svakog čovjeka, a nedavno je profesor na Medicinskom fakultetu Mount Sinai Frederik Šerman dao još jedan koristan savjet koji ćete vjerovatno imati priliku da iskoristite.

Šerman je dao savjet šta da uradite kada se nađete u rizičnoj situaciji u kojoj neko kihne ili se zakašlje (što je najlakši način za prenos virusa) u vašoj blizini.

U toj situaciji odmah izdahnite kako biste izbjegli udisanje kapljica ili aerosola. Stisnite usne kako bi izdisaj duže trajao. Okrenite glavu u potpunosti od osobe koja je kihnula ili zakašljala i nastavite da hodate ili se pomjerite koliko možete od nje“, rekao je ovaj stručnjak.

Ova metoda, naravno, nije zaštita od Kovida-19, ali jeste jedina moguća preventivna mera u datoj situaciji i način da se smanji količina virusa kom ste izloženi ako je osoba koja kija zarazna. Veća je vjerovatnoća je da ćete se razboljeti ako udahnete veće doze virusa, piše “Huffington Post”. Vrijeme u kom ste izloženi zaraženim česticama takođe je važno u smislu prenosa; što ste duže oko njih, virus ima više vremena da uđe u vaš organizam.

Ne zaboravite ni dugoročne korake koji mogu da smanje rizik od zaraze. Primjera radi – nastavite druženje i viđenje na otvorenom, pa čak i zimi! Naime, prema podacima CDC-a daleko su veće šanse da Kovid-19 dobijete u zatvorenom prostoru. Takođe, trebalo bi bez izuzetka da nosite masku za lice.

Šef odjeljenja za epidemiologiju mikrobnih bolesti na Yale School of Public Health Albert Ko dodao je kako ljudi moraju da prihavte činjenicu da će maske za lice “biti dio naših života u nedogled”.

Ništa manje važno nije ni redovno pranje ruku i dezinfekcija površina koje često dodirujete u svom domu ili na radnom mjestu, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh