Nauka

Hrvatski imunolog došao do prelomnog otkrića o liječenju korona virusa: Ovo je jedini način koji će suzbiti kovid

Nova studija objavljena je na sajtu “bioRxiv”, bazi naučnih radova koji su predloženi za objavljivanje u nekom od naučnih časopisa, a zaokupila je pažnju svjetske javnosti.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Glavni autor studije je hrvatski naučnik prof. dr sc. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog koji radi u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunšvajgu u Njemačkoj. Ovaj profesor već je bio u centru pažnje naučne javnosti početkom maja kada se bavio antitijelima na korona virus.

Mi smo zaključili da SARSCoV-2 može da mutira vrlo brzo kako bi se prilagodio uslovima u kojima se razmnožava. SARS-CoV-2 se širi kao roj jedinki koje su genetski raznovrsne (kvazivrste) i nose pojedinačne mutacije iako je jedan jedini genetski kod obično dominantan. Prisutnost velikog broja kvazivrsta u virusnom roju omogućava da se virus brzo prilagodi kad se okolnosti promjene. Slične pojave smo utvrdili kod tri nezavisna izolata (iz Austrije, Nemačke i Hrvatske) koje smo uzgajali u laboratoriji i vidjeli da su sva tri mutirala isti gen na istom mjestu kako bi brže rasli, ali su ga mutirali svaki na svoj način jer je to zavisilo od kvazivrsta koje su bile prisutne u roju virusa još pri izolaciji. Prisutnost kvazivrsta u rojevima virusa nije nova pojava, već je opisano za brojne druge viruse, ali mi smo to pokazali za SARS-CoV-2 – objasnio je prof. Čičin-Šain za “Večernji“.

ŠTA OVO PRAKTIČNO ZNAČI?

Ovaj virus ima jak potencijal da se prilagodi uslovima koji ograničavaju njegov rast. Kad jednom bude razvijen neki lijek i počne njegova široka primjena u klinikama i ambulantama, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio lijeku i rastao u njegovoj prisutnosti. Taj je princip poznat iz drugih mikroorganizama, naročito kod bakterija koje su razvile otpornost na antibiotike – objašnjava prof. Čičin-Šain. Zato će adekvatna strategija borbe protiv koronavirusa zahtjevati primjenu nekoliko lijekova istovremeno, kako kaže prof. dr. Čičin-Šain, koji će virus gađati na nekoliko mjesta, čime će postati praktično nemoguće da virus mutira na nekoliko mjesta istovremeno.

Taj princip je već primjenjen na terapiji AIDS-a, gdje HIV, izuzetno sklon mutacijama, ne može istovremeno da izbjegne tri lijeka koja se kombinuju u terapiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh