Nauka

Naučnici su otkrili dosljednost: Kakav nalaz ima svaki pacijent prije nego što premine od covida-19? Sve žrtve pored ostalih imaju i ovu dijagnozu

Vodeći naučnik tvrdi da svaki pacijent zaražen Kovidom-19, koji je preminuo od posljedica infekcije, pokazuje znake zgrušavanja krvi.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Profesor Grejem Kuk, specijalista za zarazne bolesti na Imperial koledžu u Londonu analizirao je obdukcione nalaze pacijenata koji su preminuli zbog korona virusa. Rezultati su “vrlo jasno” pokazali da su sve žrtve imale neki oblik tromboze, što je medicinski izraz za stvaranje ugrušaka u krvi.

To možda nije bio direktni uzrok svake smrti, piše “Dejli Mejl”, ali nalazi koji tek treba da budu objavljeni, podržavaju teoriju da Kovid-19 izaziva kardiovaskularne tegobe, prenosi “Žena“.

Uprkos tome što se korona virus pretežno smatra respiratornom bolešću koja napada pluća, ova infekcija u težim slučajevima može da ošteti i druge organe. Krvni ugrušci pojavili su se kao jedna od mnogih iznenađujućih komplikacija.

Napravili smo veliki broj obudkcija i očigledno je da je svaki preminuli pacijent imao dokaz o tome da je imao trombozu. Vidjeli smo pacijente sa koronarnom trombozom (krvni ugrušak u srčanom sudu) i vaskularnom trombozom (krvni ugrušak u veni). Dakle, čini se da je to važan dio bolesti i to u smislu da aktivira sistem koagulacije“, rekao je profesor Kuk.

Zgrušavanje krvi je proces uključuje niz faza, od kojih je prvi poznat kao aktivacija trombocita, koja se dešava kada oni promjene oblik iz ravnog diska u kuglu i skupe se tako da formiraju čep.

Važno je napomenuti da je Kovid-19 multisistemska baolest. Mislim da je jedna karakteristika koja ga izdvaja od ostalih teških virusnih bolesti to hiperkoagubilno stanje koje izgleda kao da je povezano sa kasnijim dijagnozima“, dodao je ovaj lekatr.

Hiperkoagubilno stanje nastaje kada se krv zgrušava više nego što je potrebno, i može biti dio poremećaja krvi ili isprovociran lijekovima, rakom, srčanim udarima ili HIV-om. Opasno jer može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka u venama koji mogu da putuju krvotokom i uzrokuju vensku trombozu. Takođe može da izazove plućnu emobliju – krvni ugrušak u plućima, i poveća rizik od moždanog ili srčanog udara, jakih bolova u nogama, otežanog hodanja…

Britanski ljekari kažu da su primijetili veliki broj pacijenata zaraženih korona virusom koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi, a profesor Rupen Arija sa King’s koledža u Londonu kaže da je u maju čak 30 posto pacijenta imalo krvne ugruške.

“Mislim da je postalo očigledno da je tromboza glavni problem”, rekao je on za BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh