Nauka

WHO traži povećanje proizvodnje: Jeftini steroid spašava živote najugroženijih od Covida-19

– Naredni izazov je povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u cijelom svijetu…

Deksametazon - Faktor.ba

Potražnja za deksametazonom porasla je u cijelom svijetu nakon što su britanski naučnici objavili da taj steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom Covida-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

UN-ova agencija je pozvala na ubrzanu proizvodnju deksametazona, koji je na tržištu već 60 godina i koristi se za liječenje artritisa i astme, piše “Telegraph.co.uk”.

Naredni izazov je povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u cijelom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji – rekao je direkor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Istakao je da, iako su rezultatai istraživanja preliminarni, posljednje otkriče naučnika o tome da deksametazon ima mogućnost za spašavanje života, daje razlog za slavlje.

Na sreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu i koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju – dodao je.

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja Recovery objavljeni prošle sedmice pokazuju da deksametazon – prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od Covida-19 – za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti. U istraživanju je učestvovalo 2.100 pacijenata i utvrđeno je da je smrtnost kod pacijenata koji trebaju kisik smanjena za petinu.

Deksametazon je jeftin lijek čiji kompletan tretman po jednom pacijentu košta oko 10 KM.

Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od covida-19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor“, upozorio je Ghebreyesus, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh