Nauka

Usvojena nova definicija: Kilogram više nije ono što je bio

Posljednjih 130 godina kilogram se kao jednica mjere definisao fizičkim cilindrom napravljenim od legure platine i iridijuma, koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mjere u Francuskoj.

Teg - Srpskainfo.com

Međutim, svaki put kad bi naučnici uzeli taj cilindar u ruke on je gubio atome pa se procjenjuje da je sada 50 mikrograma lakši nego što je bio kada je napravljen.

Naučna zajednica je stoga juče jednoglasno usvojila novu definiciju kilograma, pa se od sada kilogram zvanično mjeri kao fizička konstanta nazvana Plankovom konstantom. Ta konstanta izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica, prenosi “Glas Srpske“.

Nova definicija dobijena je pomoću uređaja koji se zove Kibleov mehanizam, koji pomoću Plankove konstante određuje masu predmeta upotrebom precizno izmjerene elektromagnetne sile. Ova odluka ima historijski značaj za naučnu zajednicu, ali u praksi i u svakodnevnoj primjeni neće biti nikakvih promjena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh