Nauka

Jedini na svijetu: Zoološki vrt u kojem se životinje gledaju pod mikroskopom

Veći dio muzeja izgleda poput laboratorija s redovima mikroskopa povezanima velikim ekranima. Posjetitelji, kao u pravom laboratoriju, mogu kroz prozore gledati kako se razne vrste mirkoba množe u Petrijevim zdjelicama…

Zoološki vrt - Punkufer.dnevnik.hr

Ne možete ih vidjeti, ali oni su ovdje; u nama, na nama i imamo ih više od sto hiljada milijardi. S nama su dok jedemo, dišemo i ljubimo se; oblikuju naš svijet – ono što mirišemo i kušamo. Mogu nas spasiti ili uništiti, piše “Punkufer“.

To su mikrobi; najmanji i najmoćniji organizmi na planetu o kojima još uvijek znamo premalo, ali od njih možemo puno naučiti o zdravlju, alternativnim izvorima energije – i još puno više. Kad ih proučimo iz blizine, otvaraju nam nove svjetove.

Upravo takvi svjetovi mogu se otkriti u jedinom muzeju mikroba koji se nalazi u centru Amsterdama. Bakterije, arheje, gljive i protiste (praživotinje), vidljive pod mikroskopom nalaze se u Zoološkom vrtu Artis.

Veći dio muzeja izgleda poput laboratorija s redovima mikroskopa povezanima velikim ekranima. Posjetitelji, kao u pravom laboratoriju, mogu kroz prozore gledati kako se razne vrste mirkoba množe u Petrijevim zdjelicama i testnim cijevima.

Otvoren je 2014., od kada prikuplja sve više obožavatelja. Zabavu mogu pronaći sve dobne skupine, a posjetitelji tvrde da se u muzeju može provesti izvrsnih dva do tri sata. Interaktivni sadržaj raspoređen je na dva sprata, a posjećujete li Amsterdam izvan sezone, nema čekanja za pristup mikroskopima.

“Zoološki vrtovi tradicionalno prikazuju samo mali dio prirode, i to uglavnom velike životinje’, kazao je direktor zoološkog vrta Artis Haig Balian, koji je osmislio ideju Micropia muzeja, vrijednog 10 miliona eura.

Još od 17. stoljeća kada ih je nizozemski naučnik Antonie van Leeuwenhoek prvi put uočio pod mikroskopom mikrobi asociraju na bolesti, no bakterije, virusi, gljivice i alge ključni su u održavanju života na Zemlji, kaže Balian.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh