Nauka

Jeste li znali da ljudski znoj, zapravo, nema miris?

Ako je tako, zbog čega osjećamo neprijatan miris kada se oznojimo?

Znojenje - Nezavisne.com

Zbog svoje vlažnosti i toplote, ljudski pazuh predstavlja savršeno mjesto za taloženje bakterija. Onog trenutka kada neke bakterije dođu u kontakt s ljudskim znojem, stvara se neprijatan miris.

Den Bavdon, stručnjak Univerziteta “Jork” u Engleskoj, otkrio je da bakterija, dok prodire u znoj, stvara molekule tioalkohola, čiji se miris može uporediti s mirisom luka i mesa.

Kada ovi molekuli isparavaju iz znoja, dolazi do širenja neprijatnog mirisa. Zato su Bavdon i njegov pomoćnik i profesor mikrobiologije na Univerzitetu “Jork” Gavin Tomas željeli da ustanove koliko molekula tioalkohola proizvodi svaka vrsta bakterije. Zaključili su da je Staphylococcus hominis jedna od najgorih, a rezultate svog istraživanja iznijeli su na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiolgiju u Birmingemu.

Ovi naučnici vjeruju da će njihovi rezultati doprinijeti proizvodnji dezodoransa koji će uspeti da riješi ovaj problem tako što će spriječiti bakterije da proizvode molekule tioalkohola. Ipak, prije nego što se ovakav dezodorans nađe u upotrebi, naučnici moraju biti sigurni da ne postoje i neki drugi molekuli koji izazivaju neprijatan miris.

Mnoštvo bakterija se nalazi ispod našeg pazuha, a mi ne znamo zašto su one tu i koja je njihova uloga, tako da vrijeme mikrobiologa tek počinje“, tvrdi Tomas, prenosi “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh