Kompjuteri i gadgeti

Poslovna informatika – prezentacija kreirane aplikacije

Danas je u prostorijama tehnološkog parka INTERA upriličena prezentacija kreirane aplikacije od strane studenata studija Poslovna informatika.

prezentacija kreirane aplikacije - PT / Haber.ba

Prezentaciji su prisustvovali studenti Studija, mentori na stručnoj praksi kao i voditelj Studija doc. dr Haris Omerika.

Poslovna informatika je multidisciplinarni studij na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija i Ekonomskog fakulteta. Riječ je o relativno mladom studiju koji je za kratko vrijeme, od 2015. godine do danas, privukao značajnu pažnju srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine.

Stalnim razvojem IT-a i njihovom integracijom u sve sektore poslovanja došlo je do potrebe obrazovanja menadžera i ekonomskih stručnjaka koji također posjeduju kompetencije, znanja i vještine iz oblasti IT-a, kako bi mogli na adekvatan način organizirati i izvršavati ekonomske procese organizacija.

Student u okviru posljednje godine studija imaju obaveznu stručnu praksu gdje na najbolji način mogu implementirati naučena znanja na Studiju, ali i usvojiti nova jer je riječ o vrlo dinamičnim oblastima. Prethodna tri mjeseca studenti završne godine studija Poslovna informatika, Ramiza Mujić, Zejna Baljić i Amar Ajanić su obavljali stručnu praksu u preduzeću Meta Software Solutions čiji su osnivači i vlasnici nekada bili studenti Univerziteta ˝Džemal Bijedić˝. Tokom cijelog perioda obavljanja prakse studentima su na raspolaganju bili zaposlenici kompanije i mentori između kojih je važno izdvojiti Armina Čomića, Almira Dodigovića i Emira Pajića.

Temu za kreiranje aplikacije postavili su mentori studenata iz navedene kompanije, a radi se o web aplikaciji za praćenje temperature i vlažnosti zraka na području Bosne i Hercegovine. Platforma je namjenjena prvenstveno za bicikliste i planinare, ali može imati i širu društvenu upotrebu. Važno je napomenuti da su studenti navedeni projekta radi sami, od samog početka do kraja uz nadzor svojih mentora.

Voditelj studija Poslvna informatika doc. dr. Haris Omerika je u svom izlaganju naglasio važnost praktičnog dijela nastave za studente, te da usvojena znanja na Studiju potpuni smisao imaju kada se ista implementiraju u poslovnoj praksi. Također, doc. Omerika je uputio riječi zahvalnosti osoblju preduzeća Meta Software Solutions koji su na bilo koji način pomagali studentima u procesu kreiranja aplikacije.

prezentacija kreirane aplikacije – PT / Haber.ba

prezentacija kreirane aplikacije – PT / Haber.ba

prezentacija kreirane aplikacije – PT / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh