Internet

Putin odobrio: Stiže ruska verzija Wikipedije

Navodi se da Ruwiki već ima više stranica i sadržaja nego Wikipedia na ruskom jeziku.

Osnivači Ruwiki sajta nisu objavili koliko je projekt koštao. Ruwiki

Ruwiki, ruska verzija popularne Wikipedia internetske enciklopedije, trebala bi početi s radom danas.

Beta testiranje sajta, s limitiranim brojem posjetilaca, počelo je sredinom 2023. godine. Navodi se da Ruwiki već ima više stranica i sadržaja nego Wikipedia na ruskom jeziku.

Ruski mediji ističu da ova zemlja još ne planira da blokira Wikipediju, iako ruski sudovi redovno novčano kažnjavaju online enciklopediju – najviše zbog objave sadržaja koji su u vezi s Ukrajinom, piše B92.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je svoje odobrenje za nove alternativne platforme umjesto Wikipedije u maju 2022. godine, prema navodima ruskih medija.

Ističe se da su najčitaniji tekstovi, tokom beta perioda, na Ruwiki bili lista umrlih tokom 2023. godine, eskalacija sukoba u Gazi, ruske vojne operacije u Ukrajini i filmovi s najvećom zaradom u Rusiji.

Prosječan korisnik na sajtu provede više od šest minuta, dok je prosječna dužina čitanja više od pet stranica u okviru probnog perioda.

Osnivači Ruwiki sajta nisu objavili koliko je projekt koštao, a nisu poznata ni imena investitora koji su svoja sredstva uložili u sajt.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh