Internet

Sve zbog pandemije: YouTube smanjuju kvalitetu videozapisa

Korisnici širom Evrope ove sedmice imaju problema s internet vezom koja zbog preopterećenja pa su se giganti YouTube i Netflix udružili kako se sve ne bi “srušilo” te smanjili kvalitetu videozapisa.

Logo YouTube - Twitter

Kako zbog pandemije koronavirusa više ljudi radi od kuće ili pak učetalije koristi internet servise, sam promet je neki put usporen pa su dva vodeća streaming servisa, YouTube i Netflix, smanjili kvalitetu videozapisa kako bi se smanjila zagušenost prometa na internetu.

“Obavezujemo se da ćemo sav promet u Evropskoj Uniji prebaciti na standardnu ​​kvalitetu”, objavili su iz YouTubea.

Evropski povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton ranije je zatažio od streaming platformi da smanje kvalitetu videozapisa kako bi se internet promet i dalje mogao neometano koristiti. Nakon razgovora s izvršnim direktorom Alphabeta Sundarom Pichaijem i direktoricom YouTubea Susan Wojcicki dogovoreno je smanjenje kvalitete videozapisana Youtubeu u SD kvalitetu (480p), piše “24sata“.

Podsjetimo, prvi se ovom zahtjevu odazvao Netflix koji je u četvrtak započeo sa smanjivanjem kvalitete videozapisa. Također, iz Facebooka su također potvrdili u srijedu kako i njih pandemija korona virusa iscrpljuje do krajnjih granica, a izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao je kako su porasti u korištenju stranica ogromni. Količina video poziva, kao i onih glasovnih, više je nego dvostruko premašio uobičajen nivo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh