Internet

Australija traži od Googlea da odvoji pretraživanje interneta od oglašavanja

Medijska grupa News Corp zatražila je podjelu Googleovog poslovanja u Australiji na pretraživanje interneta i oglašavanje, upozoravajući da dominantna pozicija kompanije šteti potrošačima, oglašivačima i izdavačima.

Google - Dnevno.hr

“Google uživa ogromnu moć na tržištu usluga pretraživanja interneta i tehnologije oglašavanja”, požalila se australijska podružnica News Corpa u pismu regulatorima.

Otišli su i korak dalje, optužujući Google da “zloupotrebljava dominantnu poziciju na štetu potrošača, oglašivača i izdavača”.

Ove se sedmice i američka kandidatkinja za predsjedničku dužnost i bivša čelnica agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Elizabeth Warren pridružila kritičarima koji upozoravaju na preveliku moć u društvu kompanija poput Amazona, Googlea i Facebooka.

U News Corpu se slažu s Warren da Googleovo poslovanje treba podijeliti ili bar razdvojiti pretraživanje od oglašavanja.

“News Corp Australia priznaje da je prodaja dijela poslovanja jako ozbiljan korak… ali je u slučaju Googlea nužna zbog moći bez presedana koju trenutno imaju u odnosu prema medijskim kompanijama i oglašivačima”, ističe se u saopštenju.

Smatra se da australijski regulatori neće uvažiti njihovu preporuku o podjeli, ali ona signalizuje zaoštravanje globalne bitke između vlasnika News Corpa Ruperta Murdocha i Googlea i Facebooka, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh