Internet

Google najavio kraj za URL

​URL (usklađeni lokator sadržaja) predstavlja ono što se unosi kako bi se došlo do nekog web-sajta, te se do sadržaja na taj način dolazi od samih početaka interneta. Google sada planira da to promijeni, budući da se smatra da su URL-ovi često problematični.

Internet - Ilustracija/Nezavisne.com

Naime, iz kompanije su objasnili da mnogi korisnici imaju poteškoće da razumiju prirodu URL-a, budući da ih nije lako pročitati, te da ne prenose jasnu poruku o prirodi nekog web-sajta. Istina je da često zbunjuju korisnike, posebno kada se koriste skraćenice. Često se upotrebljavaju i u phishing prevarama, u okviru kojih napadači lako mogu da usmjere korisnike na neki URL koji liči na onaj koji koriste njihove banke, pa oni koji se ne razumeju najbolje u prirodu ovakvih prevara lako mogu da postanu njihove žrtve, piše “PCPress“.

Pretraživači poput Chrome-a već neko vrijeme pokušavaju da zaštite korisnike tako što prikazuju stranice sa upozorenjem koje ih sprečavaju da posete neki sumnjivi sadržaj.

Tako je Google Chrome sigurnosni tim nedavno u javnost izašao sa radikalnim prijedlogom: da se ubrza “ubijanje” URL-ova kakve danas poznajemo. Tim ipak ne predlaže potpunu transformaciju infrastrukture mreže, već najprije način na koji pretraživači prenose adrese web-sajtova, a kako korisnici ne bi imali posla sa beskonačnim i nerazumljivim URL-ovima.

Google već preduzima prve korake u ovom smjeru, te se ističe na da ne planira da izazove haos ukidanjem URL-ova, već da hakerima oteža posao, te im onemogući da zloupotrebljavaju to što su neki korisnici zbunjeni u vezi sa prirodom adrese nekog web-sajta.

Upravo komplikovani URL-ovi omogućavaju najveći broj cyber napada, budući da korisnici teško razlikuju prave web adrese od malicioznih kopija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh