Zdravlje

Koji su simptomi trovanja kofeinom?

Pijemo kafu da bismo se rasanili, kada ćaskamo s prijateljima, izađemo u grad, na poslu i u raznim drugim situacijama.

Ali preveliki unos kofeina može uticati štetno na zdravlje, jer stvara nervozu i ubrzava rad srca.

U teškim slučajevima prekomjeran unos kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom.
Simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom se dešava kada je u organizmu pretjerano visok nivo kofeina, što se ogleda u nizu neprijatnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući teškoće s disanjem.

Simptomi trovanja kofeinom koji su zabilježeni su: nervoza, halucinacije, migrena, cerebralno oticanje i napadi, otežano disanje.
Koliko kafa je previše?

Preporuka za zdrave odrasle osobe je da ne unose više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šoljica kafe.

Malo veća količina od ove može dovesti do razdražljivosti, kaže dijetolog Erin Palinski Vejd, a prenosi “CNN”.

Međutim, ozbiljnije posljedice obično se javljaju kada osoba unese oko 1200 miligrama kofeina, što je približno 12 šoljica kafe.

Iako rujetko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno, mada je većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana s pijenjem tableta koje sadrže veliku količinu kofeina, prenosi Najžena.alo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh