Zdravlje

Znakovi u ustima koji mogu biti simptomi dijabetesa

Dijabetes može ostati neotkriven dugi niz godina jer visoku razinu šećera u krvi nije tako jednostavno otkriti ako ne obraćamo pažnju na određene signale kojima nam tijelo poručuje da nešto nije u redu.

Dok su karakteristični znakovi, kao što su češća potreba za mokrenjem i izrazita žeđ, na vrhu popisa simptoma dijabetesa, postoje i oni manje poznati koji se javljaju u ustima, prema Better Health Channelu. Visoka razina šećera u krvi može dovesti do:

parodontoze
apscesa desni
karijesa
gljivičnih infekcija
Lihen planusa (upalno, autoimuno stanje kože)
čireva u ustima
poremećaja okusa
suhih usta koja peku zbog niske razine sline.
Stomatolozi su često predvodnici u uočavanju ozbiljnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa. Zato je važno redovito posjećivati svog zubara.

Osim navedenih simptoma, na dijabetes ukazuju i umor, gubitak težine i mišićne mase, zamagljen vid te gljivične infekcije intimnog područja,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh