Zdravlje

Neke bolesti se mogu prepoznati po izgledu lica: Koji su znakovi uzbune narušenog zdravlja

Neke bolesti se mogu prepoznati po izgledu lica. Ukoliko uočite neke od sljedećih znakova uzbune, posjetite ljekara.

lice - Pexels

Ukoliko imate suhu kožu i usne, može biti riječ o dehidraciji, ali i o opasnijim poteškoćama.

“To može biti i nagovještaj mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji utječe na funkciju znojne žlijezde – hipotireozu, nisku razinu hormona štitnjače. Može se raditi i o dijabetesu”, kazala je ljekarka Roshini Raj.

Drugi simptomi hipotireoze su: opstipacija, blijeda koža, suha kosa, promukao glas, nagluhost, poremećaj menstruacijskog ciklusa i sterilnost. U težim slučajevima se javljaju edemi i poremećaj rada srca.

Pojačana dlakavost lica, a naročito oko usta je naznaka policističnih jajnika, najčešćeg hormonskog poremećaja kod žena. Ukoliko primijetite žutonarandžaste mrlje na kapcima, moguće je da imate problema sa srcem.

Ove mrlje su poznate i pod imenom ksantelazma. Istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu je pokazalo da muškarci s ksantelazmom imaju 12 posto veći rizik od bolesti srca i krvnih žila. Kod žena je taj postotak manji – osam posto, ali su mrlje pouzdaniji znak srčanih bolesti nego kod muškaraca, jer žene rjeđe imaju problema sa srcem.

Ako često imate “vrećice” ispod očiju, tj. natečene oči, može biti riječ o hroničnim alergijama koje šire krvne žile. Oduzetost, odnosno asimetrično lice je jedan od znakova moždanih udara. Čak i male promjene na licu mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

“Napprimjer, blijedost može biti znak anemije, žućkasta boja ukazuje na bolest jetre, a plava boja usana ili noktiju može upućivati na bolesti srca ili pluća”, rekla je ljekarka Mallika Marshall. prneosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh