Zdravlje

Žene, pazite šta oblačite: Izbjegnite gljivične infekcije i upale genitalnog područja

Iako zvuči nevjerovatno, udobni i praktični odjevni komadi koje preferiramo nositi u slobodno vrijeme mogu negativno utjecati na naše zdravlje

Potpuni izostanak prirodnih materijala i trendovi koji preferiraju usku odjeću, često s elastičnim vlaknima te, među ostalim, nemogućnost da je zbog toga stavimo na program otkuhavanja u perilici, rezultirao je nepovoljnim utjecajem nekih odjevnih komada na naše zdravlje. A to su najčešće onih komadi koje najradije nosimo i koji popunjavaju veći dio naših ormara. Saznajte zašto taj izbor ima i svoju tamnu stranu i zašto bi pri idućem šopingu trebali biti oprezniji i ne voditi se samo trendovima.

(Pre)uske traperice
Uske hlače od tankog trapera ponekad stvaraju dojam kao da je riječ o tajicama. Upravo zbog tih svojstava – ‘tankoće’ materijala i uskog kroja koji se pripija uz tijelo (naročito ako ima u sebi elastična vlakna) traperice znaju biti vrlo štetne. Hlače se toliko zalijepe za noge i uguraju među prepone da ometaju cirkulaciju, što može dovesti do oštećenja mišića, oteklina i osjećaja obamrlosti. Tkanina usto toliko trlja kožu pa je ona osjetljivija na infekcije. Pazite da traperice ne budu broj manje te da imaju što manji udjel elastina te ih redovno perite, piše Roditelji.hr.

Pidžame
Spavaćice i pidžame bi se trebale redovno mijenjati, naročito ako spavate bez donjeg rublja, što je navika nemalog broja ljudi. Naime, ovako je pidžama zajedno s bakterijama koje nosi u direktnom doticaju s intimnim područjem, pa je mogućnost upale jajnika ili mjehura češća nego ako nosite donje rublje. Zato ili nosite donje rublje ili mijenjajte svakodnevno svoju pidžamu.

Helanke
Omiljeni odjevni ženski predmet ne samo za slobodno vrijeme, nego i za posao i izlaske može biti opasan. Kako su helanke uvijek pripijene uz tijelo, trljaju jače kožu i upijaju znoj i masnoće koji izlaze na njenu površinu. Helanke tako postaju vjerovatno najprljaviji komad odjeće koji imate. Kada nosite tajice dan za danom, a da ih ne operete, riskirate gljivičnu infekciju.

Šareni donji veš
Obojeni tekstil može jako iziritirati kožu oko genitalija, pogotovo ako vam je taj dio tijela inače osjetljiviji i skloni ste kožnim oboljenjima i upalama. Usto, šareno i čipkasto rublje ne pere se na programu otkuhavanja, pa se ne uspiju ukloniti sve bakterije. Rješenje je udobno pamučno rublje koje ćete moći prati na 90 stepeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh