Zdravlje

Riješite se bolova u sinusima uz ovih pet metoda

Prehlada može uzrokovati poteškoće u disanju i nelagodu, posebno u područjima kao što su čelo, oči, obrazi i nos zbog začepljenih sinusa.

Problem sa sinusima - Znateli.com

Ova se nelagoda može pogoršati kada dodirnete lice ili nagnete glavu prema dolje.

U nastavku provjerite kako se riješiti bolova u sinusima.

Kako se riješiti bolova u sinusima?

Bol u sinusima povezana s prehladom obično nestaje bez medicinske intervencije kako se simptomi prehlade povlače.

Međutim, u nekim slučajevima, nakupljanje bakterija u začepljenim sinusima može dovesti do stanja koje se zove bakterijski sinusitis, a koje karakteriše bol koja potraje duže od uobičajnog trajanja prehlade. Antibiotici i drugi lijekovi koje propisuje ljekar mogu pomoći u ublažavanju simptoma u takvim slučajevima.

Bez obzira na to jesu li bolovi u sinusima posljedica prehlade ili bakterijske infekcije, postoji nekoliko načina za njihovo ublažavanje. Evo kako se riješiti boli u sinusima.

Sprej za nos

Koristite slani sprej za nos koji može smanjiti oticanje sinusa i olakšati drenažu sluzi. Možete ga dobiti od ljekara ili apotekara ili možete napraviti vlastitu fiziološku otopinu slijedeći njihove upute.

Ovlaživač vazduha

Upotrijebite ovlaživač vazduha, posebno tokom spavanja, kako biste održali vlažnost sinusa i ublažili pritisak. Alternativno, provođenje vremena u kupatilu punom pare ili inhalacija mogu pružiti brzo olakšanje.

Topla obloga

Jedan od najjednostavnijih načina kako riješiti bol u sinusima je da nanesete toplu oblogu na područja kao što su čelo, oči i obrazi, kako biste smanjili oticanje i nelagodu.

Dekongestivi bez recepta

Razmotrite upotrebu dekongestiva bez recepta za ublažavanje začepljenja, ali ograničite njihovu upotrebu kako biste izbjegli pogoršanje začepljenja.

Lijekovi protiv bolova

Ako se pitate kako se riješiti bolova u sinusima, uzimajte lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput acetaminofena, ibuprofena ili naproksena. Međutim, aspirin treba izbjegavati kod djece i tinejdžera zbog mogućih rizika.

Ako bol u sinusima potraje duže od 10 dana bez poboljšanja, obratite se ljekaru kako bi se istražili alternativni tretmani ili mogućnost bakterijske infekcije koja zahtijeva antibiotike, prenosi “Krenizdravo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh