Zdravlje

Trenutno ste prehlađeni? Donosimo sedam savjeta kako liječiti kašalj i prehladu

Niko ne voli biti prehlađen, koliko god ta prehlada nekada kratko trajala. Prehlada i kašalj često utječu na normalno funkcioniranje tijekom dana, ali i otežavaju spavanje tokom noći. Evo nekoliko učinkovitih savjeta kako se boriti s ovim zdravstvenim stanjem.

Gripa - Net.hr

Hidratacija

Jedna od najvažnijih stvari koje morate učiniti kada ste prehlađeni ili kašljete, jest ostati hidrirani. Pijenje puno tekućine, poput vode, biljnog čaja i bistrih supa, pomaže u održavanju grla vlažnim i može ublažiti začepljenost. Osim toga, održavanje hidratacije pomaže u razrjeđivanju sluzi, što olakšava izbacivanje iste iz tijela. Preporučuje se piti najmanje osam čaša vode dnevno, posebice ako imate temperaturu ili se pretjerano znojite.

Inhaliranje parom

Inhaliranje može pružiti trenutno olakšanje od začepljenja i pomoći u smirivanju grlobolje. Možete udisati paru tako da se nagnete nad zdjelu vruće vode s ručnikom prebačenim preko glave. Ako želite, dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja, poput eukaliptusa ili paprene metvice, koji će dodatno pojačati dekongestivne učinke.

Grgljanje tople slane vode

Grgljanje toplom slanom vodom jednostavan je, ali učinkovit, lijek za bolno grlo, prenosi Health Shots. Sol pomaže smanjiti upalu i može ubiti bakterije u grlu, dok topla voda pruža umirujuće olakšanje. Za ispiranje grla slanom vodom, otopite pola kašikice soli u čaši tople vode i grgljajte oko 30 sekundi prije nego što ispljunete. Ponovite nekoliko puta dnevno, prema potrebi, kako biste ublažili nelagodu i pospješili zacjeljivanje.

Med i limun

Med i limun su dva prirodna sastojka poznata po svojim umirujućim i antibakterijskim svojstvima. Miješanje meda i limuna u toploj vodi ili biljnom čaju može pomoći u ublažavanju simptoma kašlja i upale grla. Med pomaže smiriti iritaciju i kašalj, dok limun osigurava potrebnu dozu vitamina C za podršku imunološkom sistemu.

Sprejevi za nos

Tokom prehlade sprejevi za nos nude olakšanje od simptoma poput začepljenosti, olakšavaju disanje i umiruju nadražene nosne prolaze. Djeluju tako da skupljaju natečene krvne žile u nosu, što pomaže u ublažavanju začepljenosti. Neki od sprejeva čak imaju svojstva koja ublažavaju upale i simptome povezane s alergijama. Prikladni su i jednostavni za korištenje te pružaju brzo olakšanje.

Pijenje vrućih napitaka

Pijenje vrućih napitaka, poput čaja ili supa, može olakšati simptome prehlade. Ovakve tekućine pomažu u smirivanju grlobolje, ublažavaju začepljenost i usput će vas ugrijati. Biljni čajevi, poput kamilice ili metvice, svojim prirodnim svojstvima nude dodatne dobrobiti. Također, para iz ovih vrućih napitaka pomaže očistiti nosne prolaze, olakšavajući disanje.

Puno odmora

Kada ste bolesni, tijelo treba dodatni odmor kako bi se borilo. Kad se ne osjećate dobro, pobrinite se da što više odmarate i spavate, te izbjegavate previše aktivnosti. Odmaranje omogućuje tijelu da sačuva energiju i usredotoči se na ozdravljenje. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh