Zdravlje

Ako imate mladež koji liči na neki od ovih – postoji razlog za brigu

Melanom se može pojaviti kao novi mladež ili promjena na mladežu koji već imate – pogledajte ilustraciju i znat ćete na koje mladeže trebate obratiti pažnju.

mladež - Shutterstock

1 – asimetričan

Za razliku od normalnih mladeža koji su obično okrugli sa glatkim ivicama, melanomi često nisu simetrični i pravilnog oblika. Oni mogu imati dvije različite polovine oblika i neravne ivice, prema NHS. Ako se mladež ističe i izgleda drugačije od vaših drugih mladeža, savjetuje se da odete na pregled, piše Daily Mail.

2 – nepravilne ivice

Također je veća vjerovatnoća da će melanomi imati nepravilne krajeve, imaju zamagljene ili nazubljene ivice, navodi Cancer Research UK, za razliku od mladeža koji „obično imaju jasnu, glatku ivicu“. Kod muškaraca, melanomi se najčešće nalaze na leđima, a kod žena su najčešće noge, kaže dobrotvorna organizacija.

3 – boja

Mladež različitih nijansi i boja može biti melanom. Zapravo, melanomi mogu biti od mješavine smeđe i crne do crvene, roze, bijele ili čak plavkaste nijanse, dok su obični mladeži uglavnom smeđi. prneosi n1

4 – promjer

Ovo se odnosi na veličinu mladeža – ako uočite mladež širine veće od 6 mm, to bi mogao biti melanom. Preporučuje se da ljudi sa mnogo mladeža ili većim mladežima redovno idu na pregled kod dermatologa, posebno ako su u prošlosti imali promjene na mladežima.

5 – razvija se

Većina bezopasnih mladeža ostaje istog oblika tokom vremena, ali melanomi se često mogu prepoznati po većim promjenama u obliku, veličini, pa čak i u boji. Promjena oblika može uključivati da područje mladeža postaje podignuto ili u obliku kupole; ako je mladež ravan, može ostati takav, ali postati širi; melanomi također mogu postati otečeni i upaljeni što može uzrokovati svrab ili peckanje, krvarenje, upozorava NHS. Dakle, važno je paziti na bilo kakve promjene i ako bilo koji „normalni mladež“ svrbi, otiče ili djeluje iritiran.

Što se melanom ranije pronađe, to je lakše liječiti, pa je važno da se što prije obratite svom liječniku opće prakse ako imate ove promjene na koži, upozorava Cancer Research UK.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh