Zdravlje

Jeste li znali? Ova promjena na stopalima može ukazivati na veoma opasne bolesti

Srce je vitalni organ zadužen za pumpanje krvi, pa je važno da ono bude potpuno ispravno jer posljedice mogu biti fatalne.

Stopala - Flickr.com

Kardiovaskularne bolesti su među najvećim ubicama na svijetu, a prema podacima Britanske fondacije za srce, više od milion ljudi u Velikoj Britaniji živi sa srčanom insuficijencijom.

Nacionalna zdravstvena služba svakodnevno edukuje o simptomima srčanih bolesti, uključujući bol u grudima. Međutim, postoji mnogo drugih manje poznatih znakova koji, ako smo svjesni, mogu da nam spasu živote, uključujući otečene noge.

Profesor David Newby, iz Britanske fondacije za srce na Univerzitetu u Edinburgu, ističe da posebnu pažnju treba da posvećujemo zglobovima.

“Promjene na stopalima ne treba zanemariti, posebno ako zglobovi postanu znatno otečeni, jer to može biti znak srčane insuficijencije”, rekao je Newby.

Ističe i da vrlo često postoje i mnogi drugi uzroci, poput lijekova za krvni pritisak. Međutim, važno je znati da otok može da se javi i na drugim dijelovima tijela, što također može da upozori na srčanu insuficijenciju.

Dakle, hronična srčana insuficijencija također može izazvati otok u predjelu stomaka. Ovo stanje također može izazvati nakupljanje tečnosti u plućima, poznato kao plućni edem i može dovesti do kratkog daha.

Kako objašnjava profesor Newby, otečeni dijelovi tijela mogu nastati zbog predugog sjedenja, jedenja velikih količina slane hrane, predmenstrualnog sindroma ili trudnoće. Pored toga, to je takođe neželjeni efekat lijekova za krvni pritisak, NSAIL, steroida i dijabetesa.

Zbog toga bi bilo najbolje provjeriti da li postoje drugi simptomi srčanih oboljenja, kao što su: bol u grudima, znojenje, bol u ruci, nozi, vilici ili leđima, znojenje, bol u stomaku, osećaj gušenja, ekstremni umor i nepravilan rad srca, javlja glassrpske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh