Zdravlje

Ako imate čudan okus u ustima to može biti vrlo loš znak: Šta sve može biti uzrok ove neugodne pojave?

Neugodan okus u ustima može biti simptom različitih stanja, od bezopasnih do ozbiljnih. Bez obzira je li riječ o gorčini, kiselosti, metalnom ili slatkom okusu, mogući uzroci su raznoliki.

Stoga je važno pažljivo razmotriti nedavnu prehranu, opće zdravstveno stanje te čak i medicinsku povijest obitelji, piše Klik.hr.
Mogući uzroci i rješenja

Dijabetes: Ako tijelo ima problema s regulacijom šećera u krvi, može se javiti neobičan slatki okus u ustima. Smanjenje apsorpcije cinka, uzrokovanog dijabetesom, može stvoriti osjećaj gorčine.

Stres i anksioznost: Visok nivo stresa može uzrokovati smanjenu proizvodnju sline, što dovodi do suhih usta i neobičnog okusa. Slinu je važna za zdravlje usne šupljine i borbu protiv bakterija.

Oralna higijena: Nedostatak odgovarajuće oralne higijene može potaknuti razmnožavanje štetnih bakterija u ustima, što može rezultirati čudnim okusom i potencijalnim problemima sa zubima i desni.

Trudnoća: Metalni okus u ustima često je povezan s trudnoćom zbog hormonalnih promjena koje utječu na osjetila. Ove promjene obično prolaze u trećem tromjesečju trudnoće.

Nedostatak cinka: Nedostatak cinka može uzrokovati neobičan okus u ustima, jer cink utječe na okusne pupoljke. Prehrambene promjene mogu pomoći u poboljšanju razine cinka.

Gripa ili prehlada: Gorak okus u jeziku tijekom gripe ili prehlade normalna je reakcija imunološkog sustava koji proizvodi proteine za borbu protiv infekcija.

Nuspojava lijekova: Različiti lijekovi, poput antibiotika, protuupalnih ili sredstava za liječenje hipertenzije, mogu uzrokovati različite okuse u ustima kao nuspojavu. Ovi efekti obično nestanu nakon završetka terapije.

Važno je napomenuti da, ako se neobičan okus u ustima nastavi ili pogorša, preporučuje se konzultacija s medicinskim stručnjakom radi dijagnostike i odgovarajućeg liječenja. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh