Zdravlje

OVE NAMIRNICE JEDU KARDIOLOZI SVAKI DAN ZA ZDRAVLJE SRCA: Tvrde da je jedna OBAVEZNA

Prema kardiologu Williamu Davisu, mikrobiom crijeva može utjecati na imunitet, funkciju mozga i zdravlje srca .

Evo koje su namirnice u pitanju:

Meso

Kardiolog koji savjetuje meso? Ovo se ne viđa često jer znamo da je dijeta bazirana na voću i povrću povezana sa zdravljem srca. Zanimljivo je da je Američko udruženje za srce objavilo da ljudi koji slijede plan prehrane bogat voćem i povrćem imaju bolje zdravlje srca za čak 16 posto. Ali Dejvis misli na meso sa pašnjaka i navodi da je meso važan deo zdravlja našeg srca, posebno iznutrice, koje sadrže vitamine, gvožđe, cink, magnezijum, selen i rastvorljive vitamine.

Ako ne možete da jedete iznutrice, savjetuje vam da jedete meso sa kožom i kostima, i dodaje da je savremeni čovjek zaboravio da su se nekada jeli jezik i srce, jetra i drugi dijelovi životinje, pa danas primjećuje (što u njegovo mišljenje je glupa navika) da kupuju meso bez kože i kostiju, a zaboravljaju koliko nutrijenata ima u njima, poput kolagena i hijaluronske kiseline. Prema riječima ovog doktora, mi zapravo bacamo sve što je dobro za srce i probavu. “Sačuvajte salo, kožu i kosti i napravite supu od njih”, savjetuje on.

Mahunarke

Pune su vlakana koja će smanjiti nivo lošeg holesterola i time podržati zdravlje srca, pa će od njih veliku korist imati i mikrobiota u crijevima jer podstiču razvoj dobrih bakterija. Ali kada nisu dovoljni, može uništiti sluz koja djeluje kao zaštitni sloj crijeva, što s vremenom može utjecati na zdravlje.

Iako se vlakna dodaju gotovo svakom proizvodu koji možete kupiti u trgovini, najbolji način da dobijete ovu hranjivu tvar je da jedete hranu koja je prirodno bogata vlaknima. Za žene ispod 50 godina preporučuje se 25 grama vlakana dnevno, a za starije od 50 godina oko 21 gram. Vlakna ima u izobilju u voću, povrću, integralnim žitaricama, hljebu i tjestenini, smeđom pirinču, zobi i mahunarkama.

Esencijalna ulja

Nauka nema mnogo podataka o upotrebi eteričnih ulja, ali se u mnogim kulturama koriste za zaštitu zdravlja. Davis kaže da su dobre za probavu, a postoje i male studije koje su pokazale da mogu biti vrlo korisne za one koji imaju nepravilnu probavu. To su ulje paprene metvice koje će ublažiti tegobe i ulje narandže za koje se pokazalo da je dobro za zdravlje želuca i crijeva.

Naravno, prije upotrebe morate pažljivo proučiti kako i u kojim situacijama se koriste i postoje li ograničenja. Ne treba ga koristiti sam, već razrijeđen u vodi jer može biti gorak i kiseo. Postoje i mnoge vrste ulja koje ne biste trebali konzumirati, pa se informirajte prije upotrebe tako što ćete se posavjetovati s nekim ko zna svrhu i sastav eteričnih ulja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh