Zdravlje

Pet najčešćih namirnica i pića koji izazivaju migrenu

Migrene nisu nimalo ugodne. Dok neurolozi još uvijek raspravljaju o točnim uzrocima migrene, poznato je da određene namirnice kod mnogih izazivaju napadaj.

Moždani udar - Ljepotaizdravlje.hr

“Iako je veća vjerojatnost da će neka hrana izazvati napadaj, važno je da se nitko ne osjeća odgovornim za migrenu. To je neurobiološka bolest uzrokovana genetskom predispozicijom”, rekao je neurolog Thomas Berk za HuffPost.

Ljudi koji pate od migrene imaju reaktivan živčani sustav, prema Berku, što znači da niz stresora ili okidača može izazvati napad. Iako postoje neki uobičajeni, poput određenih vrsta hrane i promjena u razinama hormona, svačiji okidači su jedinstveni.

Budući da je migrena složen poremećaj, jednostavno izbjegavanje određene hrane neće biti ključ za sprječavanje napada.

“Iako promjene u prehrani mogu biti korisne, ključan je holistični pristup koji se fokusira na zdrav način života i uravnoteženu prehranu. U nekim slučajevima možda će biti potrebne medicinske intervencije za učinkovito upravljanje migrenom”, dodala je neurologinja Danielle Wilhour.

Unatoč složenosti migrena, saznanje koje su hrana i pića uobičajeni okidači može pomoći u informiranju i sprječavanju budućih napada. Imajući to na umu, evo pet namirnica i pića koja najčešće izazivaju migrenu.

Alkohol
Ako volite popiti čašu vina, trebali biste znati da je crno vino češće povezano s napadima migrene zbog prirodnog spoja tiramina. Tiramin se nalazi i u nekoliko drugih okidača migrene, uključujući tamnu čokoladu i odležani sir.

Čokolada
Vjeruje se da kakao u čokoladi utječe na otpuštanje serotonina, što može pridonijeti migrenama.Kofein (previše ili premalo)
Previše ili premalo kofeina može izazvati migrenu. Poput alkohola, ima dehidrirajući učinak, što može biti okidač za migrenu. Kofein se ponekad koristi za liječenje migrene, čak i u određenim lijekovima koji se izdaju bez recepta.

Odležani sir
Neki odležani sirevi sadrže tiramin koji se razvija fermentacijom sira. Što je sir stariji, odnosno neugodnijeg mirisa, to ima više tiramina. Uobičajeni krivci za migrene uključuju odležane sireve poput cheddara, manchega i plavih sireva poput gorgonzole i stiltona.

Suhomesnati proizvodi
Slaninu, kobasice, salame i pršut možda vrijedi preskočiti ako ste skloni migrenama jer mogu sadržavati nitrate i nitrite.

“Nitrati se mogu pretvoriti u dušikov oksid, koji je signalna molekula koja igra ulogu u regulaciji protoka krvi. Promjene u protoku krvi povezane su s migrenama, a proizvodnja dušikovog oksida može pridonijeti tim promjenama. Osim toga, nitrati mogu aktivirati trigeminalni živac (živac koji je uključen u put boli migrene) i izazvati upalno oslobađanje neuropeptida”, objasnila je dr. Wilhour,piše Index

Povremeni post
Iako nije hrana ili piće, liječnici su primijetili da je preskakanje obroka jedan od najčešćih okidača migrene. Studija iz 2018. objasnila je da je “post među najbolje proučenim i najpouzdanijim prirodnim okidačima migrene.”

Kada propustimo obrok ili dva, šećer u krvi pada. Za neke ljude, čak i male promjene u razinama glukoze mogu ometati receptore za bol u ovojnici mozga.

Ako ste zaboravili popiti čašu vode, to također može dovesti do migrene. Kada tijelo dehidrira, tekućina napušta mozak, uzrokujući trenje u moždanim ovojnicama i potencijalnu bol.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh