Zdravlje

Pet simptoma koji ukazuju na ozbiljne probleme s jetrom, a mogu se uočiti na vašim stopalima

Jetra je odgovorna za uklanjanje štetnih tvari iz organizma, kao i za pretvaranje hrane u energiju. Stoga je važno prepoznati simptome koji ukazuju da imate ozbiljne zdravstvene probleme s jetrom.

Stopala - Flickr.com

Svako oštećenje jetre može uzrokovati trajne simptome na dijelovima tijela koje možda ne očekujete. To je zato što je jetra vitalni organ i odgovoran je za održavanje neophodnih funkcija tijela.

Ljekar i autor knjige “The Healthy Keto Plan” upozorio je na simptome koji se mogu pronaći na stopalima. On je istaknuo da posmatranjem određenih dijelova tijela, možemo bolje shvatiti šta se događa našem organizmu.

Crvene i smeđe mrlje

Ljekar Berg kaže da je ovaj simptom često povezan s osobama koje pate od dijabetesa, a također može biti znak problema s jetrom. Ako neko ima cirozu ili hepatitis ili čak tešku masnu jetru, cirkulacija može biti toliko loša u donjem dijelu tijela da ćete vidjeti male crvene i smeđe tačkice koje izgledaju poput modrica.

“Dakle, jetra ima puno veze s faktorima zgrušavanja, vitaminom K, a kada izgubite funkciju jetre, možete imati puno mrlja na različitim dijelovima tijela”, rekao je.

Svrbež stopala

Svrbež stopala obično postoji jer je žuč koju proizvodi jetra vrlo zgusnuta. Žuč se potom vraća u jetru, a onda nazad u krv. Kako Berg objašnjava, žuč se vraća iz krvi u tkiva i to se može pokazati kao svrbež.

“Poznajem neke ljude koji imaju taj nepodnošljiv svrbež u stopalima, koji ih izluđuje cijelu noć, ali ne povezuju to. Problem vjerovatno nije u stopalima, nego u jetri. Međutim, to može biti i gljivica koja raste na stopalu. Osobe s problemima s jetrom imaju više gljivičnih infekcija ne samo na stopalu nego i na noktu”, rekao je.

Istaknute vene

Vene koje su vidljive oko gležnja mogle bi biti jedan od znakova problema s jetrom, ali Berg upozorava da se mogu pojaviti bilo gdje u tijelu.

“Dakle, ovo je određena situacija u kojoj jetra više nije u stanju regulisati estrogen pa dolazi do prekomjerne količine estrogena koja teče tijelom i na neki način stvara vaskularni učinak skupljanja. Problem s ovim dodatnim estrogenom je taj što dodatni estrogen tada može oštetiti jetru i stvoriti stvari poput čak masne jetre i problema sa žučnim kanalima što može dovesti do žučnih kamenaca”, objasnio je Berg.

Suhe i ispucale pete

Suhe i ispucale pete često su znak ozbiljnog nedostatka omega-3 masnih kiselina. Tako je ljekar Berg ponovo objasnio da jetra proizvodi žuč, ali i da žuč pomaže razgraditi i apsorbirati vitamine topive u mastima, kao i hranjive tvari topive u mastima poput omega-3 masnih kiselina. Međutim, uz lošu funkciju jetre ne proizvodimo količinu žuči koja nam je potrebna za ekstrakciju omega-3 masnih kiselina.

Nokti na nogama

Postoji pet stanja noktiju na nogama koja dolaze s oštećenjem jetre, uključujući distrofične nokte, onihomikozu, leukonihiju, onihoreksiju i klupski nokat. Distrofični nokti su nokti koji su deformirani i vrlo debeli. Berg je upozorio na nokte koji lako pucaju, iskrivljeni su, žuti i odvajaju se od kože.

Leukonihija se prepoznaje po bijelim linijama koje idu preko nokta ili malim tačkicama, a onihoreksis se pojavljuje kao takozvani okomiti grebeni. Obje te situacije mogu biti problem s jetrom. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh