Zdravlje

Četiri najgore navike u ishrani koje pospješuju upalu u tijelu

Bilo da je hronična, akutna ili oboje, gotovo svi su iskusili upalu. Jednostavno rečeno, o tome možete razmišljati kao o odgovoru tijela na povredu ili bakterijsku infekciju.

pohovana hrana- posaljirecept.rs

S jedne strane, upala je bitan dio odbrambenog mehanizma vašeg tijela. Kada doživite akutnu povredu ili bakterijsku bolest, vaš imunološki sistem šalje upalne stanice na zahvaćeno područje kao način za početak zacjeljivanja. Međutim, ako vaše tijelo počne konzistentno slati ove signale kada nemate povredu ili infekciju, to može biti znak onoga što je poznato kao kronična upala. Hronična upala, koja može trajati mjesecima ili čak godinama, direktno je povezana sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Mnogi faktori mogu dovesti do hronične upale, kao što su stres, pušenje, postojeća bolest, teška konzumacija alkohola i loša prehrana. Međutim, kada je u pitanju vaša ishrana, koje su tačno prehrambene navike koje mogu dovesti do veće upale?

Jedete previše dodatog šećera

Konzumiranje puno hrane bogate šećerom može dovesti do pojačane upale. Dodani šećeri, posebno oni koji se nalaze u prerađenoj hrani i pićima, snažno su povezani s upalom, a ovi šećeri mogu povećati nivoe inflamatornih glasnika zvanih citokini.

Izvještaj objavljen u Frontiers in Immunology također naglašava da ishrana bogata prerađenim šećerom može doprinijeti upalnim bolestima kao što su reumatoidni artritis, upalna bolest crijeva, psorijaza i multipla skleroza.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Ako imate prekomjernu upalu, to može biti znak da morate u svoju prehranu uključiti više voća i povrća.

Uključivanje voća i povrća u nečiju prehranu moćna je strategija za borbu protiv upale jer su ove grupe namirnica bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima koji mogu značajno smanjiti upalne markere u tijelu. Ako ne jedete dovoljno proizvoda dosljedno, možda ćete propustiti protuupalne prednosti.

Istraživanja to potvrđuju. Izvještaj objavljen u The American Journal of Clinical Nutrition kaže da, uz smanjenje inflamatornih markera, konzumiranje više proizvoda može poboljšati ćelije vašeg imuniteta.

Ne jedete dovoljno morskih plodova

Morski plodovi, posebno masna riba poput lososa, skuše, sardina i pastrmke, veoma su korisni u protuupalnoj ishrani. Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA i DHA, za koje je utvrđeno da imaju snažna protuupalna svojstva.

Još jedna važna stvar koju treba napomenuti je da jedenje ribe ili morskih plodova koji su prženi može imati suprotan efekat i pogoršati upalu, pa je najbolje da se držite roštilja ili pečenog.

Jedete previše brzu hranu

Brza hrana je obično jako pržena i obrađena, zbog čega se predlaže ograničite potrošnju kada ste fokusirani na smanjenje upale.

Studija objavljena u časopisu Cell sugerira da ishrana bogata izborom brze hrane izaziva upalni odgovor i čak može uzrokovati oštećenje vašeg imunološkog sistema .Možda je bolji izbor da sami spakujete ručak umjesto da uzimate veliki obrok. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh