Zdravlje

Medicinska sestra upozorila na malo poznati znak raka grlića maternice

Obratite pažnju na česte i iznenadne nagone za mokrenjem koje je teško kontrolirati

Bol u stomaku - Obatnanoteknologi.com

Medicinska sestra s više od 20 godina radnog iskustva otkrila je da postoji veza između raka grlića maternice i učestalosti mokrenja. Džejn Klark (Jane Clarke) savjetuje ženama da obrate pažnju na “česte i iznenadne nagone za mokrenjem koje je teško kontrolirati”, jer to može biti simptom raka. prenosi Avaz

– Naprimjer, zabrinjavajuće je ako trebate mokriti mnogo puta tokom dana i noći, ali i ako vam “pobjegne” – rekla je, piše Daily Mail.
Humani papiloma virus

Rak grlića maternice razvija se na vratu maternice i ne mora uzrokovati nikakve simptome, ili oni možda neće biti očiti. Glavni uzročnik bolesti je HPV, odnosno humani papiloma virus.

HPV je vrlo čest i obično nestane sam od sebe bez ikakvih problema. No, ponekad uzrokuje promjene u ćelijama vrata maternice koje se mogu razviti u rak vrata maternice. U prosjeku se to događa polako, obično između pet i 20 godina, piše Index.hr.

– Male krvne žile u sluznici mjehura zbog raka mogu oslabjeti i krvariti, pa možete primijetiti da vaš urin poprima blagu ružičastu nijansu. Promjene u funkciji mokraćnog mjehura također se mogu pojaviti nakon radikalne histerektomije – dodala je Klark.
Ljekarska pomoć

Ako dođe do dijagnoze raka grlića maternice, slijedi liječenje. Nakon njega postoje brojne strategije koje mogu poboljšati urinarnu inkontinenciju, čestu posljedicu radioterapije, kao što je prehrana bogata vlaknima, održavanje hidratacije i izbjegavanje alkohola. Džejn također preporučuje redovno izvođenje vježbi za zdjelično dno.

– Upamtite, ako počnete osjećati poteškoće s mokrenjem ili sumnjate da imate urinarnu infekciju, odmah potražite ljekarsku pomoć – savjetovala je za kraj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh