Zdravlje

KVRŽICE nisu jedini simptom bolesti – Evo koji su još pokazatelji RAKA DOJKE na koje morate obratiti pažnju

Prisutni su i drugi znaci karcinoma koji se često ne primjete.

Devet od deset žena zna da je kvržica znak raka dojke – ali manje od polovine je svesno drugih znakova upozorenja.

Istraživanje sprovedeno na 1000 žena je otkrilo da je 93 posto žena znalo je da pazi na kvržice, no samo 31 posto bilo je svesno da je uvučena ili prema dole usmerena bradavica još jedan simptom raka dojke, prema istraživanju Državnog Univerziteta Ohio.

Većina slučajeva raka dojke, nažalost se ne manifestuje kvržicom koju je moguće otkriti na dodir – a ako se i pojavi, to često ukazuje na brzorastući ili uznapredovali stadijum raka koji je manje izlečiv, kažu stručnjaci.Ne preskačite mamografiju
Mamografija je naša odbrana broj jedan u otkrivanju i lečenju raka dojke u njihovim najranijim stadijumima koji se mogu izlečiti, rekla je profesorka Ešli Pariser, glavna istraživačica.

Takođe je vrlo važno, dodala je, biti upoznat s izgledom i osećajem vlastitog tkiva dojki kako bi se suptilne promene mogle brzo proceniti te kako bi se pružila najbolja prilika za rano otkrivanje.

Kako se pregledati i šta tražiti
Provera dojki može pomoći u ranom otkrivanju znakova raka dojke. To znači da imate bolje šanse da pobedite bolest. To bi trebalo da bude deo vaše mesečne rutine kako biste primetili neobične promene.

No, prema “YouGov” anketi koju je naručio “Breast Cancer Now”, 39 posto žena se ne zamara samopregledima. Više od polovine onih koje ne pregledaju dojke jednostavno zaborave, dok 16 posto ne zna kako to učiniti.

Možete proveriti pod tušem, dok ležite u krevetu ili u ogledalu pre nego što se obučete. Budući da se tkivo dojke ne nalazi samo u grudima, važno je proveravati tkivo sve do ključne kosti i ispod pazuha. Takođe je važno da pregled obavljaju i muškarci, budući da ni oni nisu pošteđeni raka dojke. Čine oko 1 posto obolelih.

Kvržice ili otekline

Prstima opipajte ima li kvržica ili oteklina u dojkama, gornjem delu pazuha i prsima.

Kvržica ili područje zadebljalog tkiva dojke koje se ne pomera lako jedan je od prvih vidljivih simptoma raka dojke. To je i najčešći simptom, a kvržice su često tvrde i bezbolne, kažu iz Američkog društva za borbu protiv raka.

No, kada pipate neobične kvržice i izbočine, važno je znati šta je za vas normalno, kažu stručnjaci. Ženama savetuju da se naviknu na osećaj grudi u različito doba meseca. To je zato što neke žene imaju osetljive i kvrgave grudi, blizu pazuha, otprilike u vreme menstruacije. Osećaj grudi takođe se može promeniti nakon menopauze.

Promene na koži

Još jedan uobičajeni znak raka dojke je promena na koži grudi, poput naborane ili udubljene kože. Promena pri kojoj se pojavljuju rupice na koži često se poredi sa naranđžinom korom i može se povezati s upalnim rakom dojke, koji je redak ali agresivan oblik raka.

Promena boje kože takođe je znak upozorenja da idete na pregled. Ako primetite da su vam dojke crvene ili upaljene, to može biti znak raka.

Promene na bradavicama

Važno je ne samo proveriti ima li abnormalnosti u tkivu dojke, već i bradavicama, kažu stručnjaci. Potražite osip ili krastice oko bradavice. Može izgledati kao ekcem, krasta na koži, koža koja se ljušti, svrab ili crvena koža.

Još jedan znak upozorenja da idete na pregled je iscedak iz bradavice. Iscedak je češći kod ranog oblika raka dojke, duktalnog karcinoma koji počinje u mlečnim kanalima. Istraživanje raka kaže da iscedak takođe može biti krvav.

Bol

Iako se retko pojavljuje, primetite li bol koja nema neki uzrok, obavezno posetite lekara.

Takođe bi trebalo da proverite položaj svoje bradavice. Ako se uvlači ili počinje pokazivati drugačije od uobičajenog, to može biti znak raka dojke, kaže britanski NHS (National Health Service).

Ne čekajte!

Redovni samopregledi, uzv dojki te mamografija ne smeju se preskakati. Ključno je paziti na svoje zdravlje kako bi se sprečile bolesti jer kad se pojave simptomi, često je već prekasno za intervenciju.

Preporučuje se mamografija svake dve godine nakon 40. godine života te svake godine nakon 50.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh