Zdravlje

Psorijaza kod djece nije rijetkost. Evo simptoma koji se najčešće javljaju

Psorijaza je kronična bolest čiji se simptomi mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, donosi Kids Health. Ipak, najčešće se promjene javljaju na vlasištu, koljenima, laktovima i trupu.

Iako mnogi ljudi misle da je psorijaza bolest odraslih, nije rijetkost da se pojavi već u dječjoj dobi. No kako je prepoznati?

Iako se simptomi ove bolesti razlikuju od djeteta do djeteta, najčešće je riječ o ljuskicama i crvenim mrljama na koži koje su uglavnom popraćene intenzivnim svrbežom. Osim spomenutih promjena na koži, psorijaza se također javlja i na noktima djeteta, upozoravaju dermatolozi.

Najčešće je riječ o promjenama na nokatnoj ploči u obliku malih točkastih udubina, bjelkastim koloracijama na noktu ili njegovom mrvljenju. Ako je riječ o psorijazi, zahvaćeni su svi nokti pa ju je dosta lako zapaziti čim se pojavi. Ponekad se pojavljuju i veća udubljenja nokatne ploče, poznata kao Beauove linije.

Kako naglašavaju stručnjaci, iako pravog lijeka za psorijazu još uvijek nema, postoje određeni tretmani i preparati koji ublažavaju neugodne simptome i barem djelomično olakšavaju svakodnevni život osobama koje od nje boluju,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh