Zdravlje

Izlaganje vještačkom svjetlu prije spavanja uništava spermatozoide: Telefone ostavite van spavaće sobe

Studija je otkrila i da su muškarci koji su duže spavali imali veći ukupan broj i bolju pokretljivost spermatozoida

Muskarac mobitel - Net.hr

Nova studija otkrila je značajnu povezanost između večernjeg izlaganja digitalnim uređajima koji emituju svjetlost i lošeg kvaliteta sperme. Česta večernja upotreba digitalnih uređaja u korelaciji je sa smanjenom pokretljivošću kao i smanjenom koncentracijom spermatozoida.

Detaljni upitnici

Ova studija, podijeljena na sastanku Virtual SLEEP 2020, ispitala je 116 muškaraca, starosti od 21 do 59 godina, koji su bili podvrgnuti evaluaciji u jedinici za plodnost u Izraelu. Nakon što su popunili detaljne upitnike o njihovim demografskim, zdravstvenim varijablama i varijablama spavanja, kao i svakodnevnoj izloženosti digitalnim uređajima, muškarci su poslani u laboratorij da im se uzorci sperme sakupe i analiziraju u roku od sat.

– Ispostavilo se da je česta večernja upotreba digitalnih uređaja u korelaciji sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida, kao i smanjenom koncentracijom spermatozoida. Konkretno, upotreba pametnog telefona uvečer, upotreba tableta nakon buđenja i gledanje televizije uvečer su bili povezani s padom koncentracije sperme – kaže dr. Amit Grin, šef istraživanja i razvoja u Sleepu i Institutu za umor u medicinskom centru Asuta u Tel Avivu.
Muškarci koji duže spavaju imaju bolju pokretljivost spermatozoida

Studija je također otkrila da su muškarci koji su duže spavali imali veći ukupan broj spermatozoida i bolju pokretljivost spermatozoida, dok su oni koji su prijavili veću pospanost tokom dana imali smanjenje ukupnog broja spermatozoida i procenta pokretnih spermatozoida.

Nalazi su posebno značajni jer je studija objavljena u izdanju časopisa Human Reproduction Update iz 2017. otkrila da su broj spermatozoida i koncentracija spermatozoida opali za više od 50 procenata između 1973. i 2011. među muškarcima u Sjevernoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu. Od tada, u toku je potraga za preciziranjem faktora životne sredine i načina života koji mogu doprinijeti ovom fenomenu koji sprečava plodnost.
Vještačko svjetlo je endokrini ometač

Kako istraživači primjećuju, izloženost jakoj svjetlosti je porasla, posebno u zapadnim zemljama svijeta zbog nenamjernog izlaganja osvjetljenju sa elektronskih ekrana koji emituju svjetlost direktno u oči, piše Kurir.rs.

– Izlaganje vještačkom svjetlu tokom noći je endokrini (hormonski) disruptor jer utječe na hormon melatonin. Endokrini disruptori utječu na smanjenje broja spermatozoida u zapadnom svijetu – kaže dr. Šana Svan s Odjela za ekološku medicinu i javno zdravlje na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u Njujorku. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh