Zdravlje

Simptom koji može biti znak nedostatka proteina, a javlja se na koži

Dijetetičari objašnjavaju kako je dovoljan unos proteina od iznimne važnosti za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Isto tako, ako ga nemamo dovoljno, to bi moglo dovesti do određenih zdravstvenih problema, od kojih mnogi nisu nimalo bezazleni već mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Upravo je zbog toga važno na vrijeme prepoznati da u našem tijelu postoji manjak proteina kako bismo spriječili neželjene posljedice, donosi The Sun. No kako prepoznati da unosimo nedovoljne količine proteina?

Jedan od simptoma koji među prvima na to ukazuju vidljiv je na koži vlasišta, a radi se o naglom ili pojačanom ispadanju kose. Kako objašnjavaju stručnjaci, upravo je neobjašljivo ispadanje kose jedan od najčešćih znakova upozorenja.

U slučaju da osoba primjećuje da joj se kosa prorjeđuje, moguće je da na taj način tijelo poručuje da mu nedostaje proteina. Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu potreban našoj kosi, koži, noktima, zglobovima i kostima. Kako starimo, polako ga gubimo, što je normalno. No ako osoba primijeti drastično ispadanje kose, razlog za to najčešće nije starenje već manjak proteina iz prehrane. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh