Zdravlje

Četiri efikasne prehrambene navike ljudi koji su izgubili pet kilograma u mjesec dana

Ako se pitate kako da smršavite za pet kilograma za mjesec dana, morate pažljivo pogledati svoju ishranu i napraviti neke potrebne prilagodbe.

Obim struka - Blic.rs

Uvijek je motivirajuće čuti priče o uspjehu od pojedinaca koji su već prošli sličan put do mršavljenja na koji ćete vi krenuti. Lisa Young, autorica knjige Finally Full, Finally Slim, nutricionistom u privatnoj praksi i članicom našeg medicinskog stručnog odbora, koja dijeli svoj stručni uvid o prehrambenim navikama koje su ove osobe slijedile kako bi da izgubite pet kilograma za mjesec dana.

Jedite dosta povrća

Konzumiranje povrća stvara osjećaj sitosti uz malo kalorija. Obiluje vlaknima koja vas duže drže sitima i pomažu u regulaciji apetita i sprječavanju prejedanja. Povrće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su korisni za održavanje nutritivnih potreba tijela dok ima kalorijski deficit.

Uspostavite kalorijski deficit

Uspostavljanje kalorijskog deficita kojeg se zapravo držite može vam pomoći da smršate jer će vaše tijelo početi da koristi energiju koja je pohranjena kao mast za izvor energije.

“Da biste stvorili kalorijski deficit, morate povećati fizičku aktivnost i promijeniti svoju ishranu. Ovo se može postići smanjenjem unosa kalorija i povećanjem nivoa fizičke aktivnosti čime se stvara energetski disbalans koji s vremenom dovodi do gubitka težine. Dijeta bi se i dalje trebala sastojati od raznovrsne hrane kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe tijela”, navodi.

irajte obroke s nemasnim proteinima

Odlučivanje za nemasne proteine ​​kada želite da smršate je pametna ideja, jer oni imaju prilično nizak broj kalorija u poređenju sa drugim izvorima proteina koji su bogati mastima.

“Posne proteine ​​pomažu u povećanju sitosti i smanjenju žudnje čime se potiče kontrola porcija i sprečava grickanje između obroka. Potrošnja nemasnih proteina čuva mišićnu masu čak i tokom mršavljenja jer sprečava razgradnju mišića”, dodaje.

Smanjite unos ugljikohidrata

Manja potrošnja ugljikohidrata pomaže u gubitku težine jer je izvor energije, a kada je nema, tijelo pribjegava upotrebi uskladištene masti što dovodi do gubitka masti. Smanjenje unosa ugljikohidrata također povećava sitost jer sprečava glad i žudnju. Ugljikohidrati se brzo probavljaju u poređenju s proteinima i mastima pa konzumacija može izazvati osjećaj gladi što dovodi do prejedanja i debljanja. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh