Zdravlje

PROMJENE NA KOŽI KOJE MOGU BITI VEOMA OPASNE I DOVESTI DO RAKA: Dr Škiljević savjetuje šta treba uraditi čim ih uočimo

Koža je najveći organ ljudskog tijela, a njena složena struktura i direktna izloženost okolišu čine je osjetljivom na razne bolesti.

Jedna od najčešćih pojava su mladeži, koje treba redovno pregledavati i držati pod kontrolom. Međutim, postoje mrlje i druge promjene na koži koje mnogi ljudi ignoriraju.

Prof. Dr Dušan Škiljević je u Klinici RTS-a govorio o flekama na koži , kao i o tome kada postaju opasne.

“Svako ko ima fleke, posebno nove, pogotovo ako su brojne – treba da se obrate lekaru. To nije nešto što treba odmah da se odbaci, jer ne znamo kako su nastale. Neke pigmentne lezije, promene koje nisu samo fleke od viška pigmenta, ali od viška pigmentnih ćelija koje mogu biti opasne a o melanomu da i ne govorimo.Druge vrste tumora se mogu manifestovati kao obične fleke.Još jedna stvar oko koje se treba obratiti lekaru kada imamo ovakav problem na koza je sto fleka moze biti i manifestacija nekih unutrasnjih bolesti ne samo koznih.I na kraju naravno i same kozne bolesti.Svakako savjetujem da se pregleda ova stvar koja se zove fleka,da se postavi pravilna dijagnoza , pa tek onda treba krenuti u proces uklanjanja i sprječavanja pojave novih.” – objasnio je doktor Škiljević.

Hiperpigmentacija koja se najčešće javlja na koži:

melazma –
Melazma su hiperpigmentirane mrlje, svijetlo do tamno smeđe boje, lokalizirane na obrazima, čelu, nosu, gornjoj usni ili bradi. Najčešće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu, ali i kod 10% muškaraca. Pojavljuje se isključivo na dijelovima kože izloženim sunčevom zračenju. Pored UV zračenja, provocirajući faktori za njegovu pojavu su: uzimanje kontraceptiva, trudnoća ili neki antikonvulzivni lijekovi.

Posttraumatska hiperpigmentacija
Fototoksične reakcije
Sunčeve pjege


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh