Zdravlje

Zašto su ovi morski plodovi saveznik srca i arterija

Kao namirnica bogata proteinima i vitaminima, lignje su odlične za ljudsko zdravlje. Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, one pomažu u poboljšanju ravnoteže nervnog sistema, olakšavaju opuštanje mišića i poboljšavaju koncentraciju.

rizoto-lignje- 24h.ba

Lignje su osim toga i namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, što ih čini velikim saveznikom srca i arterija. Takođe su bogat izvor visokokvalitetnih proteina koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišića, kože i tkiva.

Sadrže malo masti, što ih čini idealnim izborom za one koji žele da zadrže nizak unos kalorija i podstiču mršavljenje. Dobar su izvor vitamina B, uključujući vitamin B12, vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, selen, bakar, fosfor i kalijum. Ove hranjive materije važne su za nekoliko tJelesnih funkcija, uključujući imuni sistem, vid, zdravlje kože i stvaranje crvenih krvnih zrnca.

Sadrže bioaktivna jedinjenja koja im daju protivupalna svojstva. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju upale u tIJelu i sprIJečiti hronične bolesti povezane s upalom, poput bolesti srca, artritisa i autoimunih poremećaja.

Lignje sadrže i važne hranjive materije poput dokozaheksaenoinske kiseline (DHA), koja je neophodna za zdravlje mozga i pravilan kognitivni razvoj.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lignjama mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i kognitivne funkcije.

Međutim, važno je napomenuti da prednosti i svojstva lignji mogu varirati u zavisnosti od toga kako su kuvane i pripremljene. Preporučljivo je izbJegavati prženje u dubokom ulju i dati prednost relativno zdravijim metodama kuvanja kao što su kuvanje na pari, na roštilju ili u tiganju.

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Lignje i drugi mekušci se uglavnom bezbijedni za ljudsku ishranu. Međutim, neki ljudi mogu biti alergični na tu hranu, što može uzrokovati simptome poput osipa, oticanja usana ili jezika, svraba ili otežanog disanja. U slučaju alergije važno je izbjegavati konzumiranje lignji i ostalih mekušaca.

Osim toga, lignje mogu sadržati živu, teški metal otrovan za ljude. Pretjerano konzumiranje hrane koja sadrži živu može izazvati oštećenje nervnog sistema. Stoga je preporučljivo ograničiti unos lignji i drugih vrsta riba koje mogu sadržati živu, a to se naročito odnosi na djecu i trudnice.

Ovi mekušci mogu biti potencijalno sredstvo za bakterijsku kontaminaciju, poput salmonele ili drugih bakterijskih toksina. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh