Zdravlje

Skoro svaka PETA SMRT u svijetu posljedica SEPSE! Ljudi na Balkanu ne znaju koliko je OPASNO – ovo su prvi simptomi

Kada se u tijelu pojavi previše bakterije, količina s kojom se telo ne može da se izbori, tada dolazi do sepse.

Riječ je o teškoj infekciji koja se može pojaviti u bilo kojem dijelu tijela i smrtonosna je ukoliko se na vrijeme ne počne s liječenjem, s obzirom na to da dolazi do septičkog šoka.

U početku, bolesnici mogu iskusiti slabost, groznicu i ubrzan rad srca i disanje, piše NHS.

Ako je infekcija ušla u tijelo kroz manji rez, područje oko rane će postati crveno, natečeno i toplo na dodir.

Kada se razvije sepsa simptomi su drhtavica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i dijareja. Sepsa može da uzrokuje infekcije na bilo kojem mjestu u tijelu (naziva ih se metastatske infekcije), ako se brzo ne liječi. Infekcije se mogu pojaviti na moždanoj opni (meningitis), u srčanoj aorti (perikarditis), na unutrašnjoj strani srca ili tzv. endokardu (endokarditis), u kostima (osteomijelitis) i u velikim zglobovima. Apsces (nakupina gnoja) može nastati gotovo svuda”, pojašnjeno je u MSD Medicinskom priručniku za pacijente.

Rano prepoznavanje simptoma je ključno

Stručnjaci kažu kako je glavni uslov za uspješno liječenje sepse – rano prepoznavanje simptoma, koji, napominju, nisu strogo specifični i ne ukazuju uvijek sepsu.

“Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promenjeno stanje svesti, gubitak apetita, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak/ vrtoglavica i smanjeno mokrenje.

Kod dece na sepsu može upućivati istovremeno odbijanje hrane, povraćanje, osećaj hladnoće i dezorijentisanost, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dete vruće na dodir (groznica) ili je prehlađeno, ako ima gnojni iscedak oko pupka s otokom ili crvenilom, slabo ili uopšte ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano, te ima stalne konvulzije i učestalo povraća.

Svako od ovih stanja, bilo kod odraslih ili dece, treba shvatiti vrlo ozbiljno i zatražiti pomoć lekara bez odlaganja. S lečenjem treba započeti sat vremena od pojave simptoma, a ono uključuje davanje antibiotika i lekova za podršku rada srca i bubrega”, napomenuli su.

Rani simptomi:

Drhtanje
nagli porast temperature
topla crvena koža
vrlo brzi puls
krvni pritisak koji raste i pada
izlučivanje mokraće se smanjuje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh