Zdravlje

Simptomi slični gripi: Dvogodišnji dječačić preminuo nakon što se zarazio amebom koja ‘jede mozak‘

Jednostanički mikroorganizam latinskog imena Naegleria fowleri izaziva upalu mozga. Ne bilo kakvu, već tešku i razarajuću. Toliko tešku da je, po izvještaju američkog Centra za kontolu i prevenciju bolesti (CBC) u 157 zabilježenih infekcija svega četvero pacijenta preživjelo.

Dijete - Ilustracija / Srbijadanas.com

Dvogodišnji dječačić iz Nevade nije među njima. Preminuo je ovih dana, nakon što se zarazio amebom, koju u narodu zovu “onom koja jede mozak”, u Ash Springsu, sjeverno od Las Vegasa. Ameba boravi u toploj, slatkoj vodi, najčešće u jezerima, toplim izvorima, potocima… Simptomi oboljenja u početku izgledaju poput onih koje izaziva gripa, javio je Danas.hr.

image
Željko Puhovski/Cropix
U tijelo najčešće ulazi preko nosa, a nakon što prodre u krvotok lako nađe put do mozga, kojeg potom, doslovno, uništi.

Prvi se simptomi pojavljuju pet dana nakon infekcije, počinju glavoboljom, mučninom, povraćanjem, visokom tempretaurom. Nakon toga, kao i kod bakterijskog meningitisa, dolazi do kočenja vrata, grčeva, halucinacija, pa i kome. Bolest burno napreduje i uzrokuje smrt najčešće već u pet do 18 dana od pojave simptoma.

Kako doznajemo, najčešće se infekcija javlja kod dječaka mlađih od 14 godina, prema CDC-ovim podatcima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh