Zdravlje

STRUČNJACI UPOZORAVAJU ZBOG ČEGA SU OPASNE NAGLE PROMJENE TEMPERATURE I KAKO PRAVILNO KORISTITI KLIMA UREĐAJE

Stručnjaci često upozoravaju da se u klimatiziranom prostoru, bilo da je riječ o automobilu ili domu, treba održavati temperatura koja je šest do sedam stepeni niža od vanjske jer toliku temperaturnu razliku naš organizam dobro podnosi te na taj način izbjegavamo temperaturni šok kad, na primjer, iz jako rashlađenog prostora izađemo van na vrućinu.

Klima uređaj - Zadovoljna.hr

Također treba biti oprezan pri ulasku u hladnu vodu kad je tijelo jako zagrijano jer i to može biti fatalno.

Izuzetno je važno prilagoditi temperaturu prostora u kojem se boravi. Srčanim bolesnicima preporučuje se izlazak samo ujutro i navečer, a tokom dana trebali bi boraviti u klimatiziranim prostorijama s temperaturom između 22 i 24 stepena.

Preporučuje se da razlika u temperaturi unutrašnjeg i vanjskog prostora ne bude veća od 7 stepeni. Ako je temperatura tijela slična temperaturi vazduha, ono se hladi isparavanjem, što može djelovati nepovoljno na srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve.

No, prevelike oscilacije u temperaturi u kratkom roku nikako se ne preporučuju.

Naime, zbog naglog hlađenja dolazi do sužavanja arterija, što može uzrokovati infarkt ili aritmiju. Na primjer, kad osoba naglo skoči u more čija je temperatura i do 15-ak stepeni niža od temperature vazduha, u slučaju da ima neprepoznatu srčanu bolest, primjerice koronarnu bolest srca, te nema tegobe u normalnim uslovima pa većinom nije svjesna svoje bolesti, pri izlaganju ekstremnim razlikama u temperaturi može doživjeti negativne posljedice poput infarkta miokarda – upozorava dr. kardiologije Dubravka Šušnjar.

Nekoliko sati vožnje autom ili autobusom do mora možda se ne čini dugo ni naporno, no za srčane bolesnike i to može biti opasno ako ne rade česte pauze. Naime, kako kaže dr. Šušnjar, svako dugo sjedenje kod srčanih bolesnika može dovesti do nakupljanja tekućine u donjim ekstremitetima, što dovodi do oteklina nogu i samim time do zastoja krvi, pri čemu mogu nastati i ugrušci koji dovode do tromboze. Stoga se srčanim bolesnicima pri dugim vožnjama preporučuje češće zaustavljanje i kraće hodanje. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh