Zdravlje

Zašto KOSA SIJEDI ranije? Sijede vlasi u mladosti mogu da izazovu neke ozbiljne bolesti, manjak vitamina i nešto lako rješivo

Koja oboljenja, poremećaji, navike i situacije mogu da dovedu do rane pojave sijedih vlasi?

Sijeda kosa - Moj.ba

Koja oboljenja, poremećaji, navike i situacije mogu da dovedu do rane pojave sijedih vlasi?

Kako starimo, mnogo toga se na i u tijelu mijenja, a boja kose obično je jedna od prvih okom vidljivih promjena.

Nakon što smo godinama imali gustu crnu, plavu ili crvenu kosu, počinju da se pojavljuju sede vlasi, kojih je tokom godina sve više dok na kraju srebrnkastobela boja ne pokrije glavu u potpunosti.

Zašto kosa sijedi?

U pitanju je sasvim normalna pojava – folikuli dlake su zapravo male kesice koje oblažu ćelije kože i sadrže pigment melanin, kojim daqju kosi boju i kog je s godinama sve manje u organizmu.

Međutim, šta kada kosa počne da sijedi prerano? Može li to da bude znak nekog problema?

Sijede vlasi obično se pojavljuju u srednjim godinama ili kasnije, ali se u nekim slučajevima javljaju još u dvadesetim ili, vrlo rijetko, u tinejdžerskim godinama.

Kako piše medicinska platforma Healthline, moguće je vratiti pigmentaciju kosi, ali to zavisi od uzroka za ranije javljanje sijede kose.

Uzroci za ranije pojavljivanje sijedih vlasi:

Genetika

Ako ste rano primijetili sijede vlasi, najpre razgovarajte sa starijim članovima porodice. Kada su vaši roditelji, bake i deke počeli da sijede?

Ukoliko se i njima to dogodilo u mladosti, ne možete da učinite mnogo – ili počnite da se farbate ili prigrlite ovu promjenu koja je sasvim normalan i prirodan deo života.

Ranija pojava sedih vlasi može da bude genetski prouzrokovana.

Stres

Svako se s vremena na vrijeme bori sa stresom, a neke od njegovih posljedica su:

problemi sa snom
anksioznost
promjene u apetitu
povišen krvni pritisak

Poznato je da stres može da utiče i na kosu, a studija koja je 2013. godine objavljena u medicinskom listu Nature pokazala je da postoji veza između stresa i smanjenja broja matičnih ćelija u folikulima dlake kod miševa.

Zato među razlozima ranije pojave sijedih vlasi treba potražiti i povećan stres.

Stres može da dovede do ranije pojave sijede kose.

Autoimune bolesti

Mnoga autoimuna oboljenja mogu da dovedu do ranijeg javljanja sijedih vlasi.

Ovakve bolesti dešavaju se kada imuni sistem organizma napada sopstvene ćelije, a neka od stanja koja dovode do manjka pigmenta su alopecija i vitiligo.

Poremećaji štitne žlijezde

Hormonske promene izazvane problemima u radu štitne žlijezde, kao što su hipertireoza i hipotireoza, takođe mogu biti odgovorne za prerano sijedu kosu, piše Healthline.

Štitna žlijezda pomaže u kontroli mnogih telesnih funkcija, poput metabolizma, a njeno zdravlje može da utiče na mnogo toga, ukjučujći i boju kose.

Bilo da je ova žlijezda prekomjerno ili premalo aktivna, poremećaji štitne žlijezde mogu da dovedu do toga da tijelo proizvodi manje melanina i da kosa izgubi boju.

Poremećaji štitne žlijezde nekad daju prerano sijedu kosu kao simptom.

Manjak vitamina B12

Vitamin B12 igra važne uloge u organizmu, pruža energiju i doprinosi zdravom rastu i boji kosi. Manjak vitamina B12 je povezan sa stanjem po imenu perniciozna anemija, koje nastaje kada tijelo ne može da apsorbuje dovoljno ovog vitamina.

Kako je on neophodan za zdrave eritrocite, krvne ćelije koje prenose kiseonik do svih ćelija u tijelu, uključujući i ćelije kose.

Tako nedostatak vitamina B12 slabi ćelije kose i utiče na proizvodnju melanina.

Vitamini B kompleksa vrlo su važni za zdravu i bujnu kosu s dosta pigmenta.

Pušenje

Studija jordanskih naučnika objavljena 2013. u medicinskom magazinu Indian Dermatology Online Journal, u kojoj je učestvovalo 107 osoba, pokazala je da postoji veza između pojave ranih sijedih vlasi i pušenja cigareta.

Naime, pušenje sužava krvne sudove, što može da smanji protok krvi do folikula dlake i uzroku gubitak kose, a toksini iz cigareta mogu da oštete folikuke dlake i izazovu sijede vlasi.

Pušenje može da dovede do ranih sijedih dlaka u kosi, piše Glossy.espreso.co.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh