Zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija: Mentalno zdravlje tiče se svakog

Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu održala je u glavnom gradu Turske, Ankari, drugi sastanak Panevropske koalicije za mentalno zdravlje…

Natasha Azzopardi - Muscat - Twitter

Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu održala je u glavnom gradu Turske, Ankari, drugi sastanak Panevropske koalicije za mentalno zdravlje, prilikom čega je regionalna direktorica Natasha Azzopardi – Muscat ponovila da se mentalno zdravlje tiče svakog.

Azzopardi – Muscat, direktorica Odjeljenja za nacionalne zdravstvene politike i sisteme pri regionalnom uredu SZO-a za Evropu, rekla je za Anadolu Agency (AA) da je sastanak prvi uživo i da je “koalicija inovativno vozilo” koje koriste unutar organizacije.

“Ne radimo samo sa državama članicama. Radimo i sa partnerima iz akademske zajednice, sa nevladinim organizacijama. Dovodimo i osobe sa proživljenim iskustvom. Ali, drugi novi element je i to što smo izašli iz tradicionalnog mentalnog zdravstvenog sektora i angažovali smo se šire”, rekla je Azzopardi – Muscat.

Napomenula je da postoji više od 150 organizacija koje su se pridružile koaliciji i da je veliki broj onih koje se žele pridružiti.

“Zato što mislim da su ljudi nakon pandemije COVID-19 prepoznali važnost mentalnog zdravlja i dobrobiti. Izvukli smo to iz sjene, a sada uspijevamo skrenuti pažnju i najviših nivoa vlasti. Uredi predsjednika, kabineti premijera, akteri izvan zdravstvenog sektora, svi shvataju da je mentalno zdravlje važno i da se tiče svakog”, dodala je Azzopardi – Muscat.

Budući da su Ujedinjene nacije odredile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Azzopardi – Muscat je naglasila da još uvijek ima previše slučajeva nasilja nad ženama.

“Još uvijek vidimo previše slučajeva nasilja nad ženama, koji ponekad kulminiraju i gubitkom života. Žene koje su podvrgnute seksualnom nasilju i koje su žrtve nasilja intimnog partnera vjerovatno su dvaput izloženije riziku od anksioznosti i depresije”, naglasila je.

Fokusirati se na nasilje nad ženama

Ističući da sek.ualno nasilje nad ženama nije samo “briga javnog zdravlja”, rekla je da je to i “klinička, ekonomska i društvena briga koju treba shvatiti mnogo ozbiljnije”.

“Nažalost, tokom pandemije vidjeli smo da je broj slučajeva povezanih sa nasiljem u intimnim partnerskim odnosima nastavio da raste, i da to briše uspjehe koje smo imali posljednjih godina u ovoj oblasti. Dakle, stvarno je vrijeme da se fokusiramo”, rekla je Azzopardi – Muscat.

Azzopardi – Muscat je istakla da je neophodno osigurati da djevojke i mlade žene “prođu obuku kako bi bile svjesne znakova, kao i da budu u stanju da se zaštite od najranijih znakova” takvog nasilja.

Dodala je da i zdravstveni radnici moraju proći obuku, kako bi bili upozoreni na znakove jer “ponekad znaci i simptomi mogu biti malo prikriveni jer postoji stigma povezana s proglašavanjem nasilja u porodici, nasilja intimnog partnera”.

Upitana o predviđanjima naglog porasta broja oboljelih od demencije do 2050. godine, rekla je da od svih šest regiona SZO-a, Evropa najbrže stari.

Upozoravajući da će se broj oboljelih od demencije povećati, kazala je da je to indirektno posljedica “uspjeha regiona u produženju života”.

“Ali samo produžiti život nije dovoljno”, napomenula je Azzopardi – Muscat.

Kako bi se spriječio ili odgodio početak demencije, zvaničnica SZO-a je rekla da je neophodno poduzeti određene korake, poput povećanja fizičke aktivnosti, ukidanja pušenja, smanjenja konzumacije alkohola.

Mentalno zdravlje djece, adolescenata

Azzopardi – Muscat je posebno istaknula zabrinutost za mentalno zdravlje djece i adolescenata.

“Određeni broj zemalja nažalost bilježi porast prevalencije anksioznosti, depresije i ponekad samoubistava kod djece i adolescenata. I mislim da je ovo zaista hitna oblast koja zahtijeva usklađenu akciju”, rekla je.

Što se tiče starije populacije, istakla je da pate od izolacije i usamljenosti što potom vodi u depresiju.

U godinama koje dolaze, kazala je da će “jedan od najvećih izazova nesumnjivo biti imati zdravu radnu snagu”, budući da se bilježi nedostak zdravstvenih radnika općenito.

“Radna snaga koja stari, radna snaga koja ponekad migrira u bogatije zemlje, radna snaga koja je ‘izgorjela’ zbog napora u protekle tri godine”, upozorila je Azzopardi – Muscat.

Takođe je rekla da se zdravstveni radnici koji pate od anksioznosti, naprezanja i izgaranja plaše da progovore i potraže pomoć.

“To je prva barijera, prevazilaženje stigme i mogućnost reći da je u redu ne biti dobro i da možete tražiti pomoć”, kazala je Azzopardi – Muscat.

Također, pozdravila je napore koje je Turska poduzela kako bi podržala “razvoj usluga u zajednici i postigla napredak u institucionalizaciji”.

“Koliko razumijem, možemo računati na Tursku kao partnera koji je istinski posvećen stavljanju mentalnog zdravlja na vrh dnevnog reda radeći na tome da zdravstvene usluge koje su na raspolaganju budu zaista dostupne i kvalitetne za one kojima su potrebne”, izjavila je zvaničnica SZO-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh