Zdravlje

Zdravstvene prednosti šargarepe

​Šargarepa je veoma zastupljena namirnica u kuhinji

Mrkva - dnevno.hr

Domaćice je koriste kao dodatak raznim jelima, poput supe, pilava, pasulja… Međutim, pored toga što obogaćuje jela, šargarepa je vrlo zdrava.

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, ali i vitamina C i K1, B6, kao i kalcijuma, gvožđa, biotina i luteina, piše “Webmd”.

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete šargarepu, a mi smo izdvojili top četiri.
Bogat izvor dijetetskih karotenoida

Šargarepa je bogata biljnim jedinjenjima zvanim karotenoidi. Naime, ova jedinjenja se akumuliraju u korijenu; oko 80 odsto karotena u šargarepi je vrsta koja se zove beta-karoten i često se naziva provitamin A jer ga u crijevima pretvaramo u vitamin A.

Karotenoidi igraju važnu ulogu kada je riječ o vidu, a takođe pomažu i u održavanju dobrog funkcionisanja imunog sistema i u održavanju izgleda kože, piše “Bbcgoodfood”.
Čuva srce i pomaže u regulaciji holesterola

Šargarepa sadrži vlakna i vitamin C, a oba pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe, vjeruje se da vlakna i vitamin C pomažu i kada je zdravlje srca u pitanju. Međutim, veliki dio istraživanja je rađen na životinjama, te je potrebno mnogo više studija kako bi se ovo utvrdilo.
Dobra je za mršavljenje

Sa malo kalorija i dobrim izvorom vlakana, istraživanja sugerišu da uključivanje povrća poput šargarepe u ishranu pomaže kada je riječ o sitosti. Ipak, neki planovi ishrane savjetuju da osobe izbjegavaju šargarepu, jer sadrži i ugljene hidrate. prenose “Nezavisne“.

Međutim, ovim se ignorišu druge zdravstvene prednosti šargarepe i činjenica da, kada se jede u cijelom obliku, struktura, vlakna i visok sadržaj vode u šargarepi pomažu u suzbijanju apetita.
Poboljšava rad crijeva

Studija na ženama koje su jele dovoljno šargarepe da obezbjede 15 grama vlakana dnevno, tokom perioda od tri nedjelje, pokazala je da su vlakna veoma fermentabilna.

Studije takođe potvrđuju da ovo povrće ima prebiotičku ulogu, što znači da su vlakna šargarepe dobar izvor goriva za korisne bakterije u crijevima. Mnoge od ovih crijevnih bakterija proizvode kratkolančane masne kiseline koje imaju koristi ne samo za crijeva, već i za sveukupno zdravlje, prenosi Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh