Zdravlje

DA LI VOLITE JESTI KIVI? Evo šta to radi vašem zdravlju

Kivi je jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidanata i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od pomorandže. Odličan je izvor kalijuma, vlakana, vitamina A i E.

Štiti oči

Vitamini A, C i E imaju antioksidaciono djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti disajni sistem

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti disajnog sistema, a naročito se efikasan pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5-7 porcija kivija nedeljno može da smanji kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i hronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može imati efekat jednak aspirinu, za kojeg je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način sprečava nakupljanja plaka na zidovima arterija te čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Štiti od raka

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidaciono djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNK od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti probavni sistem

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma koji igra važnu ulogu u održavanju pravilnog nivoa tečnosti u tijelu. Također reguliše rad srca i krvni pritisak pa se suprotstavlja negativnim efektima natrijuma.

Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.

Ostale zdravstvene prednosti:

poboljšava kognitivne funkcije
ubrzava metabolizam
ublažava simptome depresije
odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu
podstiče mršavljenje
sprečava nastanak astme
sprečava nastanak raka debelog crijeva


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh