Zdravlje

Otkriveno: Najsigurniji način vađenja krpelja iz kože

Dolaskom toplijeg vremena sve više vremena provodimo na otvorenom, pa je veća vjerovatnoća da “zaradimo” i krpelje.

Krpelj - Ilustracija / Vijesti.ba

Ukoliko se ne uklone na vrijeme, mogu da izazovu ozbiljne bolesti, poput upale mozga i Lajmsku bolest.

U proljeće i rano ljeto posebno treba pripaziti na krpelje. Ti paraziti vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No, imajte na umu da se krpelj može i do šest sati šetati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi.
Samopregled je najvažniji

Pre odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalizovanim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje te detaljni pregled kose i kože cijelog tijela.

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože stomaka i iza uha.

Ako ga uočite, nemojte da paničite.

Doktorka opšte medicine Jelena Sironić Hreljanović je objasnila postupak za sigurno uklanjanje krpelja:

* Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njom posegnite što dublje uz rub kože da ga uhvatite za glavu. Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje sa kože, koja je jednostavnija za upotrebu.

* Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljki na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinfikujte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster pa pratite da li će biti promjena na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite doktoru opšte prakse, ističe dr Sironić Hreljanović.

Dr Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” napominje da pincetu treba dezinfikovati antiseptikom i laganim povlačenjima izvući krpelja iz kože.

Budite strpljivi, jer cio postupak može da traje i do 10 minuta.

Ako pak zaostane djelić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju izuzetno rijetkih lokalnih infekcija na mjestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod doktore primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu, istaknuo je dr Puljiz, piše Zadovoljna.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh