Zdravlje

7 NAMIRNICA KOJE OPORAVLJAJU KOSTI I ZGLOBOVE: Ovo treba da jedete svaki dan!

Razgibavanje, promjena načina života i pravilan izbor cipela pomoći će pri poboljšanju vašeg zdravlja.

Ali isto tako je važno uključivanje u svakodnevnu ishranu proizvoda i elemenata u tragovima koji će zasititi tijelo korisnim supstancama. Savremena hrana nije kvalitetna i zdrava, proizvodi sadrže previše kalorija, soli, štetnih dodataka hrani koji poboljšavaju ukus.

A tkiva tijela – kost, hrskavica, zglobna – formiraju se od onih supstanci koje unosimo u organizam. Za njihovu konstrukciju i normalan rad neophodna je ne samo tačna količina, već i odnos ulaznih elemenata: proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i mikroelemenata.

Od njihove optimalne ravnoteže zavisi vitalna aktivnost ne samo zglobova, već i svih ljudskih organa i sistema. Svaka osoba koja brine o svom zdravlju mora se pridržavati glavnih principa zdrave ishrane.

Počnite sa gubitkom težine

Za početak, trebalo bi da saznate svoju normalnu fiziološku težinu, uzimajući u obzir godine, građu tijela i druge faktore, i pokušajte da stvarne pokazatelje približite željenim granicama, a zatim da to držite pod kontrolom. Jer od svakog viška kilograma, zglobovi dobijaju dodatno opterećenje.

Prekomjerna težina utiče na hrskavično tkivo, koje stvara sloj između pršljenova, što izaziva njeno starenje i habanje. Ako imate problema sa zglobovima, izgubite višak kilograma, uklonite višak tečnosti iz tijela, počnite da vodite aktivan način života.

Bez saglasnosti lekara, ne bi trebalo da idete na niskokaloričnu dijetu ili da organizujete gladne dane kako ne biste dodatno onesposobili organizam. Ali ograničenja kao što su jedenje manjih obroka i izbjegavanje bezvrijedne, visokokalorične hrane mogu vam pomoći da izgubite težinu i upravljate bolestima zglobova.

Hrana koju zglobovi i kosti obožavaju:

1. Morska riba

2. Želatin

3. Bobičasto voće

4. Maslinovo ulje

5. Nar

6. Vlakna (iz voća i mahunarki)

7. Zeleniš (blitva, spanać, zelena salata)

Za zdravlje zglobova, ograničite ovu hranu

kiseli krastavci i dimljena hrana koja sadrži nitrate – zadržavaju tečnost u tijelu;
sosovi, kečap, majonez, sirće – negativno utiče na cijelo tijelo;
rafinisani ugljeni hidrati i trans masti (brza hrana, konditorski proizvodi iz prodavnice) – izazivaju bolesti mišićno-skeletnog sistema;
svinjsko meso i kačkavalj – doprinose razvoju gihta;
pivo, alkoholna i sva gazirana pića – upotreba oštećuje zglobno i hrskavično tkivo.

Mikro i makro elementi za zdravlje zglobova

Gvožđe – kod bolesti zglobova se oslobađa povećana količina fosfora. Njegovo izlučivanje olakšava gvožđe koje se nalazi u naru i iznutricama. Selen je potreban za formiranje zglobne tečnosti.

Izvor je meso, smeđi pirinač, bijeli luk, žitarice, morske alge.

Bor – pomaže u jačanju koštanog tkiva. Velika količina se nalazi u orasima, kupusu, morskim plodovima, suhim grožđem, suvim šljivama.

Cink – pomaže u proizvodnji kolagena, uključen je u proces regeneracije ćelija.

Kalcijum – čini koštano tkivo jačim, nalazi se u mliječnim proizvodima, orasima, tvrdim sirevima, jajima, kukuruz.

Kalijum – učestvuje u metaboličkom metabolizmu, izvor je zeleniš

Fosfor – učestvuje u održavanju kiselinsko-bazne ravnoteže. Velika količina u masnoj ribi, pasulju, bilo kom kupusu. Ali element treba da bude sadržan samo u pravoj količini

Magnezijum – uklanja višak fosfora, učestvuje u radu neurona. Dostupan u maku, crnoj čokoladi, kakaou, sjemenkama, orašastim plodovima, trešnjama, zelenom povrću

Sumpor – učestvuje u proizvodnji kolagena, doprinosi “vlažnosti” hrskavice, bez nje postaje suha i krhka. Sadrži u piletini, jajima, mlijeku, morskoj ribi, luku, kupusu, jabukama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh