Zdravlje

Vježbe istezanja na poslu: Za sve one koji dugo sjede

Vježbe istezanja na poslu,

Sjedenje - Body.ba

Ove vježbe istezanja idealne na poslu pomoći će vam da smanjite tenziju u predijelu ramena, lopatica i vrata, koja nastaje uslijed dugog sjedenja.

Većina nas „prikovana“ je za stolicu više od osam sati dnevno, uslijed prirode posla kojim se bavimo. Ukoliko ne stignemo da se u toku dana bavimo i fizičkom akitvnošću, rizikujemo bol u leđima i lopaticama. Na svu sreću, postoje vježbe koje možemo da uradimo tokom radnog vremena, a koje će nam pomoći da smanjimo bol i tenziju.

Vježbe istezanja na poslu:

Vrat

Ispravite se i glavu postavite pravo. Udahnite i zabacite vrat nazad, a dok udišete vratite vrat u početni položaj. Zatim spustite glavu ka grudima i držite 15 sekundi. Opustite se i polako vratite glavu u početni položaj. Ponovite 10 puta.

Rotacija vrata

Okrenite glavu ka desno, pa ka lijevo. Pri svakom okretanju na stranu, istežite vrat dok ne osetite nelagodnost. Nemojte se siliti. Ponovite 10 puta u svaku stranu.

Rotacija laktova

Ispravite kičmu i rotirajte prvo jedno pa drugo rame ka nazad. Držite tako nekoliko sekundi pa vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta.

Rotacija laktova

Dok sjedite ispružite ruke. Zatim savijte ruke u laktovima i rotirajte ih na jednu pa na drugu stranu. Ponovite 10 puta, piše Lepota i zdravlje.

Rotacija kičme

Postavite desnu ruku na naslon stolice, a lijevu ruku stavite na butine. Udahnite i okrećite leđa ka desnoj ruci. Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi i ponovite sa drugom stranom.

Još vježbi istezanja naći ćete u videu ispod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circus Fitness (@circusfitnessns)


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh